ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Grattis ufo-fantaster – i dag är er dag

Patrick Ekstrand · 2 Jul 2014
Uppdaterad 2 Jul 2014

Onsdag den 2 juli är rena rama julafton för alla ufo-fantaster – för då uppmärksammas den internationella ufo-dagen. Men precis som när det handlar om julafton infaller dagen olika datum beroende på vilken "kyrka" man tillhör. 

klar

Artikellänk är kopierad

Clas Svahn, vice ordförande för UFO-Sverige.
Clas Svahn, vice ordförande för UFO-Sverige.Foto: TT

Vissa har redan firat, de som anser att den 24 juni är rätt datum eftersom det var den dagen 1947 som en pilot i USA såg nio tefatsformade föremål flyga i formation.

Vissa firar i stället den 2 juli eftersom det var kring det datumet som den mytomspunna kraschen i Roswell ska ha inträffat.

►Brittiska myndigheter: Pilot skulle skjuta ner ufo

Svenska ufologer, som de kallas, skulle hellre se att dagen inföll den 19 juli.

– Skulle jag välja en svensk ufo-dag skulle jag välja den 19 juli, säger Clas Svahn, vice ordförande för Riksorganisationen UFO-Sverige.

– Den är den dagen som den största och mest underliga vågen av ufo-rapporter inträffade i Sverige. Det var 1946, alltså före Roswell. Då såg man vad man kallade spökraketer över Sverige. Hela det året gjorde militären ungefär tusen undersökningar av rapporter av sådant som folk hade sett. Den 19 juli 1946 störtade fyra föremål i sjöar runt om i Sverige. Vi vet fortfarande i dag inte vad det var.

UFO-Sverige får in omkring 300 rapporter om oidentifierade flygande föremål om året, men många av dem avfärdas som thailändska rispapperslyktor

– I den bästa av världar så är det flera vittnen. När det är många som har sett något så är det ofta vi hittar en förklaring. Den vanligaste rapporten vi får in är ett lysande föremål på himlen och ofta så är det en thailändsk rislykta.

Svahn anser den 2 juli mest är en hittepådag som en obskyr organisation har kommit på. Dessutom är det stor skillnad på ufologi i USA och Sverige. Där finns till exempel många vittnesmål om så kallade ombordtagningar, alltså när människor säger att de har blivit upplockade av flygande tefat och andra rymdfarkoster. I Sverige är fenomenet långt ifrån lika vanligt.

– Det är inte alls som i USA, här är det ett udda fenomen, säger Svahn.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro