ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gravid hemskickad – blev medvetslös

Johan Allgoth · 16 Aug 2011
Uppdaterad 17 Aug 2011
– Jag är fortfarande trött och väldigt förvirrad och har dessutom problem med närminnet, säger Marielle Solaric, fyra dagar efter att hon svimmade och slog i huvudet.

– Jag är fortfarande trött och väldigt förvirrad och har dessutom problem med närminnet, säger Marielle Solaric, fyra dagar efter att hon svimmade och slog i huvudet. Foto: Peter Brinch


Ung gravid kvinna allvarligt skadad efter rutintest. Mottagningen skickade hem henne ­– kort därefter blev hon medvetslös.

klar

Artikellänk är kopierad

Marielle Solaric är gravid i 28:e veckan. I fredags var hon på rutinkontroll på en barnmorskemottagning, en så kallad glukosbelastning. För testets skull hade hon inte ätit på åtta timmar.

När testet väl skedde, en dryg timme för sent, hade hon mycket låga blodsockervärden, 3,7. Barnmorskan skickade hem henne i sällskap med sin mamma, med instruktion att äta direkt.

Strax därefter svimmade hon inne på en mataffär och slog i bakhuvudet. – Hennes tunga gick åt alla håll, hon krampade och stirrade med ögonen, berättar Susanna Solaric, mamma.

Marielle Solaric fördes sen med ambulans till SUS i Lund. Hon fick stanna i två dygn och behandlades för kraftig hjärnskakning och hypoglykemi. – Det här är mycket allvarligt, hon borde ha lagts in för övervakning akut, säger Charlotte Erlansson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi.

Ansvariga inom vården håller inte med, men tar ändå till sig händelsen. – Hade inte testet varit sent hade det här aldrig hänt, det beklagar vi. Men det var inget att lägga in för, så allvarligt är det inte, säger Dag Wide-Swensson, överläkare på Kvinnokliniken i Lund.

Men hon blev ju medvetslös kort efter att medicinsk personal sett hennes mycket låga blodsockervärden? – Ja, klart är att vi borde stoppat i henne lite i magen, men det hade räckt, säger Dag Wide-Swensson.

Kvinnokliniken har skrivit en avvikelserapport och kommer nu troligen se över sina rutiner och dessutom informera barnmorskor om Marielles fall.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Allgoth
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro