ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gravid hemskickad utan undersökning – barnet fick hjärnskador

Josefin Svenberg · 2 Jul 2014
Uppdaterad 2 Jul 2014

En gravid 21-åring som kom in till förlossningen med värkar skickades hem utan att undersökas. Senare samma dag födde hon barnet – som fick bestående hjärnskador på grund av syrebrist.

klar

Artikellänk är kopierad

Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Akademiska sjukhuset i Uppsala.Foto: TT

Akademiska sjukhuset i Uppsala har anmält en händelse enligt lex Maria där en gravid 21-årig kvinna skickats hem från förlossningen trots att hon hade värkar.

Kvinnan var gravid i vecka 33 och blev först inlagd för behandling på grund av risk för tidig förlossning. Men senare samma dag skickade barnmorskan hem 21-åringen – utan att varken göra en ny statusbedömning eller låta henne bli undersökt av läkare.

På kvällen återkom smärtorna, men när kvinnan kontaktade förlossningen råddes hon att ta en värktablett och avvakta. En stund senare tilltog dock värkarna och kvinnan uppmanades att åka in.

I ambulansen på väg till sjukhuset föddes barnet, som då var kraftigt påverkat av syrebrist.

– Händelsen är mycket beklaglig och har lett till att barnet fått bestående hjärnskador. Enligt vår utredning har man inte till fullo följt rutinerna för riskbedömning och hantering av kvinnor som riskerar att föda för tidigt. Kvinnan undersöktes inte ordentligt innan hon skickades hem, säger Margareta Öhrvall, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Enligt sjukhusets lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg var förlossningsavdelningen mycket belastad den aktuella dagen.

LÄS MER:

Läkare skyllde på personalbrist efter att barn dog i kvinnas mage

Skickades hem från BB – fick föda på hotell

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro