ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gravid kvinna får rätt – ska ta med moderkakan hem och äta upp den

Anna Åslund · 7 Jun 2016
Uppdaterad 7 Jun 2016

När den blivande mamman berättade för läkarna att hon planerade att ta med sin moderkaka hem för att äta den fick hon nej. Nu har en domstol fastslagit att kvinnan visst får lov att behålla moderkakan efter förlossningen.

klar

Artikellänk är kopierad

En moderkaka innehåller många näringsrika ämnen och kvinnan planerar nu att äta upp den.
En moderkaka innehåller många näringsrika ämnen och kvinnan planerar nu att äta upp den.

Kvinnan, som är från delstaten Mississippi i USA, ska snart föda sitt första barn. Vid en läkarkontroll stötte hon nyligen på problem, rapporterar NBC News

Kvinnan yttrade en önskan om att få behålla moderkakan efter förlossningen för att ta med den hem och senare kunna äta den. Hon blev väldigt förvånad när hon fick ett starkt ”nej” av sjukhuspersonalen. 

LÄS MER
Kvinnodagen firas bäst med en moderkaka

– Den är en del av mitt barn och om jag får ta med mitt barn hem så borde jag ha all rätt att ta med min moderkaka hem också, säger kvinnan till NCB News

För att en kvinna ska få behålla moderkakan, som ger barnet näring i magen under graviditeten, krävs att hon har ett domstolsbeslut som beviljar henne den rätten. Kvinnan var chockad men bestämde sig för att föra fallet vidare. 

Hon vände sig till en stödgrupp på nätet och mötte där en advokat som kunde hjälpa henne att bestrida frågan i rätten. Tillsammans lyckades de övertyga domaren om det ofarliga i att ta hem moderkakan och kvinnan fick till slut rätt i domstolen. 

Frågan som återstår är nu – vad ska kvinnan egentligen göra med moderkakan? Jo, hon planerar att äta den. Moderkaka innehåller mycket järn och kvinnan hoppas att det ska ge henne mer energi. 

LÄS MER
Linnéa, 16, visste inte att hon var gravid – födde en son på toan

– Det låter äckligt, men det är inte så att den kommer ut och jag börjar äta på den med en gång, säger hon. 

Hon uppmuntrar nu andra mammor till att göra likadant då hon menar att moderkakan är väldigt näringsrik. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro