ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gravida och sjuka får förtur till influensavaccin

Metro - TT · 15 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Vaccinen Tamiflu och Relanza.

Vaccinen Tamiflu och Relanza. Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Socialstyrelsen har i samråd med Smittskyddsinstitutet beslutat att ändra strategin för hanteringen av den nya influensan.

Det är inte längre rimligt att lägga resurserna på att förhindra spridningen i landet, utan dessa måste koncentreras på att minska effekterna av pandemin, konstaterar Socialstyrelsen.

Sjukvården uppmanas att bli mer restriktiv med att skriva ut virushämmande läkemedel som Tamiflu och Relenza. Risken är att en överanvändning medför att viruset utvecklar resistens, tålighet, mot preparaten. Fall av Tamifluresistent svininfluensa har rapporterats från Danmark, Japan och Hongkong."Förändringen innebär att sjukvården nu riktar provtagning, behandling och förebyggande åtgärder mot personer i riskgrupperna, det vill säga dem som riskerar att bli svårast sjuka eller dö, samt mot de personer som vårdar eller står i nära kontakt med dessa personer, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten vid Socialstyrelsen. Till riskgrupperna hör bland andra personer med kronisk lungsjukdom, kronisk hjärtkärlsjukdom, diabetes och nedsatt immunförsvar, samt gravida och barn under två år.

Myndigheterna tillägger att det inte är någon risk att lagren av läkemedel ska ta slut eftersom de är väl tilltagna. Vaccinet mot svininfluensan beräknas vara redo för distribution i slutet av september.

Vidare kommer man ut med en föreskrift som begränsar anmälningsplikten av influensan till vissa delar. Bara fall som vårdas på sjukhus ska anmälas. Men fortsatt ska alla fall som diagnosticeras på laboratorier rapporteras.

Det blir inga extra pengar till landstingen för höstens massvaccineringar. Staten har redan betalat för den så kallade pandemigarantin — avtalet med vaccintillverkaren — och landstingen har nu hela ansvaret för att genomföra vaccinationerna, säger folkhälsominister Maria Larssons pressekreterare Niclas Thorselius till TT.– Avtalet har kostat staten en del pengar. I dagsläget blir det inget mer.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro - TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro