ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Grävjobben för större gruva börjar i år

Stockholm Mary Örnborg · 28 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Koppargruvan i Aitik utanför Gällivare ska bli dubbelt så effektiv. Boliden satsar 5,2 miljarder kronor för att om några år få ut 36 miljoner ton koppar om året istället för dagens 18. Bland annat kommer Aitik få två av världens största kvarnar för att mala berg. - Kopparhalterna är relativt låga, så för att få lönsamhet måste vi kunna stoppa in mycket malm per timme, säger projektledaren Hans Jönsson. Boliden hoppas dessutom öka produktionen av guld och silver avsevärt. I malmen finns också molybden – en metall som bland annat blandas i stål för att det ska bli starkare och mer värmetåligt. Hittills har den inte utvunnits i Aitik – men när det nya anrikningsverket står klart 2010 blir det också molybdenproduktion. -När vi ändå bygger en ny anläggning är det inte så komplicerat att lägga till några ”burkar” för att utvinna molybden också, säger Hans Jönsson. Inom kort kommer byggnadsarbetena att börja. Bland annat ska en transporttunnel byggas nedifrån dagbrottet upp till markytan. Ändå är det långt ifrån klart att utbyggnaden blir av. Först måste Miljödomstolen i Umeå ge klartecken. Och i den första rundan har flera remissinstanser velat ha mer kött på benen kring projektet. Ett frågetecken är ökningen av energiåtgången. Jard Gidlund har tagit fram Naturvårdsverkets svar: -Boliden är naturligtvis intresserade av att spara energi där det är företagsekonomiskt lönsamt. Men vi vill också se det ur ett samhällsekonomiskt perspektiv – till exempel om man kan utnyttja spill till fjärrvärme. Ett annat frågetecken är hur man ska ta hand om de enorma mängder sand som blir kvar när metallerna utvunnits. Problemet med dem är att det ändå finns metallrester som kan läcka ut om tippen inte behandlats på rätt sätt. - Vi vill se ekonomiska garantier för avfallshanteringen, säger Virpi Räsänän, som är länsordförande i Svenska Naturskyddsföreningen i Norrbotten. Vi vill vara säkra på att det blir gjort även om Boliden en dag inte skulle vara kvar som företag.

Sus Andersson [email protected]

Ruta Effekten för att driva var och en av de stora kvarnarna, 22,5 megawatt, motsvarar effekten från ett värmeverk i en liten kommun.

Ruta produktionsökning? Bild 12 i denna OH-presentation http://www.boliden.com/www/bolidense.nsf/(WebPagesByID)/CE906C4FBA2AF2BFC125728000535027/$file/OHAitik%2036_SV.pdf

Ruta Kopparn flyter upp till ytan Metallerna i Boliden tas fram ur malmen genom att de får bubbla upp till ytan i stora ”burkar” på 160 000 liter. Men först måste malmen malas i flera steg, så att den blir finkornig. Sedan blandas den med vatten, och kemikalier tillsätts som binder vid de metallhaltiga sandkornen. Sist blåser man luftbubblor genom vätskan. Metallpartiklarna har sådana egenskaper att de kommer att fastna på bubblorna och följa med upp till ytan, där de kan skrapas av som löddret i en diskbalja. Det metallhaltiga materialet skickas sedan till ett smältverk. Restsanden läggs på en specialtipp, som täcks noga för att inte metaller som blivit kvar ska läcka ut i naturen.

Mycket liten bild av Hans Jönsson finns på http://www.boliden.com/www/bolidense.nsf/951b4d7cbfc58bc6c1256df80037d8f3/153aa8441e4e68e1c125722c0037c44e?OpenDocument

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro