ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Greasy Spoon: Smarrigt god frukost hela dagen lång

Jonas Cramby · 13 Nov 2014
Uppdaterad 19 Dec 2016
Greasy spoon serverar brunch hela dagen, alla dagar i veckan.

Greasy spoon serverar brunch hela dagen, alla dagar i veckan. Foto: Jasmin Storch


klar

Artikellänk är kopierad

Greasy spoon

Tjärhovsgatan 19.

4 av 5.

Wkd:s Jonas Cramby älskar Greasy spoons koncept­ att servera beroendeframkallande anglofil frukost och brunch hela dagarna.

Det lilla frukoststället Greasy spoon startades för något halvår sedan av två inflyttade britter som tröttnat på att brunch i Stockholm vanligtvis brukar innebära vattnig äggröra, vita bönor på burk och sega, hoptrasslade klumpar av bacon i ett ledset varm­hållningsbleck. I stället ville de servera vällagade, lite mer eleganta, frukosträtter så som man ofta hittar dem där ute i den engelskspråkiga världen.

Att de sedan dess har blivit ett av de där ställena som alltid är fullsmockade klockan halv tolv en söndagsförmiddag när ett samlat, bakfullt Stockholm kollektivt blir sugna på något goffigt är därför inte särskilt konstigt. Vad de förtjänar en extra eloge för är dock att de haft den goda smaken att inte kompromissa med konceptet, utan serverar sina brunchrätter hela dan, alla dagar i veckan.

”För varför”, som Leslie Knope säger i tv-serien ”Parks and recreation”, ”skulle någon någonsin vilja äta något annat än frukost­mat?”

Ja, det kan man fråga sig när man läser Greasy spoons meny. Paradrätten är naturligtvis någon av deras tre varianter av eggs benedict: ett eller två varsamt pocherade ägg på en nybakt muffin med antingen skinka, spenat eller lax på. Hollandaisesåsen är hemslagen och lägger sig som ett perfekt syrligt duntäcke över alltihopa. Gott!

För en sådan som jag, som framhåller Egg McMuffin som den ultimata snabbmatsrätten, kan dock Greasy spoons Bacon & eggmuffin vara ännu ett strå vassare. Enkla, beroendeframkallande och föredömligt mobila. Perfekt att ta med på väg till jobbet. Språkreseromantikern kan naturligtvis få en kanna PG-tips, scones med clotted cream eller en ”full english” – bacon, korv, ägg, svamp, tomat, bönor och toast.

Och vill man ha något fräschare finns gott om vegetariska alternativ som banangröt, grönsakskorv eller­ en mycket god avocado toast, som naturligtvis bör beställas med ett pocherat ägg på toppen.

Om man vill kan man även komplettera sin brunch med en bloody mary eller en Pimms & lemonade och bli lite behagligt dagtidsfull – vilket bredvid frukost hela dagen är en annan trevlig sedvänja vi kan lära oss av anglosfären.

Missa inte:

Sticky toffee pudding till dessert. Ljuvlig. Och att Greasy spoon har kvällsöppet och serverar bangers and mash på fredagar.

Undvik:

Att bara gå hit under brunchtid på helgen.

Priser:

Frukost-, brunch- och lunchrätter: 30–130 kronor.

Öppet:

Måndag–torsdag: 7.30–15.00.

Fredag: 7.30–22.00.

Lördag–söndag: 9.00–17.00.

Få senaste nytt i din mobil – ladda ner Metros nyhetsapp för Iphone härför Android här

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro