ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Greenpeace: Attack hade varit fullt möjlig

Peter Löwendahl · 10 Okt 2012
Uppdaterad 11 Okt 2012
Greenpeace: Attack hade varit fullt möjlig

Greenpeace: Attack hade varit fullt möjlig


28 timmar på Ringhals. Över 35 timmar på Forsmark. Så länge har Greenpeace-aktivisterna tillbringat innanför de svenska kärnkraftverkens avspärrningar. Men Annika Jakobsson, chef Greenpeace Sverige, vill inte kalla aktionen lyckad.

klar

Artikellänk är kopierad

– Nej, jag tycker inte att man kan beskriva det som lyckat, när säkerhetsläget är så otroligt allvarligt, när säkerhetsberedskapen är så oerhört låg. Det kan inte vara lyckat att obehöriga människor befinner sig inne på svenska kärnkraftverk i 35 timmar.

Men de ansvariga hävdar ju att det har ni inte gjort, ni har inte kommit så långt in. Har ni det?– Ja, vi har absolut befunnit oss inne på kärnkraftverken i 35 timmar. För det första så är det så att vi skulle aldrig utsätta våra aktivister för den fara det skulle innebära att ta dem till den inre skalskyddet, och inte heller de anställda på kärnkraftverken. Och vi skulle aldrig heller hota driften på kärnkraftverken. Det här är en fredlig aktion som utförs på ett ansvarsfullt sätt. Men vi menar definitivt att om någon annan med andra mindre fredliga avsikter hade velat hota säkerheten inne på kärnkraftverken så hade det varit fullt möjligt utifrån de positioner som våra aktivister befunnit sig på. Och vi anser också att det bara är ytterligare ett bevis på hur kärnkraftsbolagen hela tiden tonar ner riskerna. I går gick de ut och sa att vi har gripit alla och säkerhetsläget är helt under kontroll. Och det visar sig att det är en grov missbedömning av situationen. Därför finns det all anledning att vara kritisk till deras andra riskbedömningar också.

Vad hoppas ni ska bli konsekvensen av aktionen?– Vi har kärnkraftsbolag som grovt missköter säkerhetsarbetet och vi har en miljöminister som inte ens har kommenterat de mycket allvarliga säkerhetsbrister som framkom redan förra veckan. Vi vet att reaktortaket på Ringhals riskerar att rasa in vid ett kraftigt snöfall. Där är sprickor i reaktortanken på Ringhals. Forsmark ett och två klarar bara av en timmes elavbrott innan vi har en påbörjad härdsmälta. Alla de här jätteallvarliga riskerna har miljöministern över huvud taget inte kommenterat förrän nu. Jag tycker att det är helt oansvarigt. Nu har hon kallat till krismöte inne på miljödepartementet och jag förväntar mig att hon kommer ut därifrån med konkreta åtgärder på hur hon ska kunna garantera människors säkerhet och ha tydliga besked till de människor som nu är väldigt oroade över säkerheten.

Tror du det?– Jag hoppas det. Allting annat vore helt oansvarigt. För två år sedan tog vi oss in på Forsmarks kärnkraftverk på precis samma ställe som vi gjorde nu. Då kallade Anders Carlgren till krismöte och sa att nu ska man vidta åtgärder. Och ändå kan vi två år senare ta oss in på exakt samma ställe. Kommer hon inte ut med några åtgärder är det helt oacceptabelt.

– Det enda ansvarsfulla att göra i dagsläget är att ta reaktorerna ur drift. Alla reaktorer i Sverige har en så katastrofal krisberedskap och säkerhetsberedskap att det utgör en direkt fara att hålla dem i drift. Alla de här riskerna hade kunnat åtgärdas på ett tidigare stadie, men som det är nu måste säkerheten gå först.

Hur många aktivister har ni kvar inne på kärnkraftverken?– Det här är ett stresstest så den frågan måste du ställa till Ringhals och Forsmark, de ska kunna svara på den. Det är hela poängen med stresstestet.

Hur länge kan de som är kvar stanna?– Det vill jag inte kommentera, stresstestet pågår fortfarande.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro