ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Grefabs anställda mest missnöjda i kommunen

Tobias Andersson Åkerblom · 12 Maj 2014
Uppdaterad 13 Maj 2014

Medarbetare i kommunala bolag är generellt mer nöjda än andra som arbetar för kommunen. Men Grefabs anställda är i särklass minst nöjda av alla. –Det är ett öppet sår, säger kommunalrådet Maria Rydén (M).

klar

Artikellänk är kopierad

Kommunens anställda är i årets medarbetarenkät lite mer nöjda tidigare – och siffran är generellt högre i kommunala bolag. Men anställda hos Grefab, Göteborgsregionens fritidshamnar AB, är betydligt mycket mer missnöjda än alla andra i kommunen.

– Det säger mycket att det här är ju en förvaltning som överhuvud taget inte mår bra, det är ett öppet sår, säger kommunalrådet Maria Rydén (M).

Ann-Christine Alkned-Dahl blev VD på Grefab i januari 2013. Hennes bild av företaget innan det är att det inte fanns någon tydlig ledning eller styrning – varken från chef till medarbetare eller från ägarnas sida.

– De allra flesta medarbetare trodde att man arbetade på ett privat bolag, säger hon.

Sedan dess har medarbetarna blivit av med båtplatsförmåner, fått ett ändrat pensionssystem och ny inriktning på företagshälsovård – allt för att efterleva kommunens regler.

– Grefab har varit lite eftersläntrare. Den resa som många andra förvaltningar och bolag har gjort på ganska lång tid har Grefab gjort på väldigt kort tid.

Viktigast framöver är att stärka styrning och rollerna som chef och medarbetare, menar hon. Ledningen ska även ta in medarbetarnas synpunkter, men det finns en gräns för hur mycket de kan lyssna, menar Ann-Christine Alkner-Dahl.

– Om man är missnöjd för att man har förlorat sin båtförmån, så är det inte någonting som man kan göra så mycket åt.

FAKTA 

Nöjd medarbetarindex för hela staden är 56 av 100 – för Grefab landar siffran på 41.

Allra lägst är siffran för hur nöjda Grefabanställda är med Göteborgs stad generellt – 31.

Siffrorna bör läsas med viss försiktighet, eftersom det är relativ få anställda, och endast omkring 60 procent har svarat, enligt Grefabs VD. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro