ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Greiders kolumn

Stockholm · 19 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

SOPKÖRAREN VAR OCKSÅ MED

Det är snart trettio år sedan. Men när jag sakta firar ner mig i tiden och når det där året som föregick den 23 mars 1980 minns jag med ens en massa saker. Det var det datum då folkomröstningen om kärnkraft hölls. Och det var dessutom sista året jag bodde i min lilla hemort Vingåker. Jag var med i kampanjen mot kärnkraft, det som blev Linje tre i omröstningen (och som fick flest röster) och jag minns den där folkkampanjen mest som ett fantastiskt galleri av människor.

Kanske var det sista – eller senaste gången – i modern tid som en massa vanligt folk dök upp på politiska möten. Där var de sedvanliga aktivisterna, experter på mötesteknik och på att fixa flygblad. Men nu infann sig helt oväntade människor för att visa sitt engagemang: Plötsligt stod den annars mycket tillbakadragne och sällsamt bohemiske bibliotekarien i Vingåker på ett lastbilsflak utanför Domus och höll ett brandtal mot kärnkraften. Ur tomma intet dök sopköraren upp, en fårad gubbe som hela min barndom kommit tuffande med sin gråsugga (en sorts traktor) och sin vagn för att hämta sopor i kvarteren och hans ilska mot kärnkraften kom liksom ur jorden själv. En och annan företagare var med, lärare, alternativtyper som överlevt hippierörelsen men som ännu bar sina fantastiskt slitna gamla tröjor, kvinnor som bakade uråldrigt bröd. Folk från höger och vänster.

Politiskt engagemang som folkrörelse: spontant, rätt oordnat, men väldigt roligt. Povel Ramel skrev en antikärnkraftslåt. Tage Danielsson drev med sannolikheten. Som aldrig senare kom över svensk politik ett karnevaliskt drag.

Fram tills för några veckor sedan låg de där minnena gömda i mitt undermedvetna. Sedan hände allt det som hänt med Forsmark. Tjugo års dimridåer som lagt sig över den ”säkra” kärnkraften ångade bort. Ja, nu ska till och med IAEA, FNs internationella atomenergiorgan, inspektera anläggningen – vi är som Iran… Och det otroliga inträffar att opinionen, som länge blivit alltmer kärnkraftsvänlig därför att ingen debatt tillåtits i frågan, dallrar till. Många har fått sig en tankeställare: Om det ofattbara händer… Och vad ska vi göra med avfallet som måste lagras i hundratusentals år?

Djup oro rullar upp de systemkritiska tankarna. Blicken klättrar sakta ner från politikerna, kärnkraftslobbyn, de tvärsäkra teknologerna och hamnar i ögonhöjd med alla de vanliga medborgarna. Människor, inte teknik, blir mer intressant.

Göran Greider

_______

Plus: The Arks rockgung och Marie Lindbergs underbart småfågelsliknande gestalt räddade i lördags en annars alltmer medioker melodischlagerfestival.

Minus: Det verkar som om försvarsministern får igenom sitt förslag om mer avlyssning av tele- och mailtrafiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro