ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Grekland får nytt miljardlån

TT · 27 Nov 2012
Uppdaterad 27 Nov 2012
Grekland får nytt miljardlån Greklands premiärminister Antonis Samaras.

Grekland får nytt miljardlån Greklands premiärminister Antonis Samaras. Foto: Scanpix


En uppgörelse om att banta Greklands skuldberg med 40 miljarder euro banade väg för nya mångmiljardutbetalningar som ska hålla Grekland flytande.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt uppgörelsen ska Greklands statsskuld minskas med 40 miljarder euro (343 miljarder kronor) till 124 procent av BNP till 2020. Ministrarna lovade också att vidta ytterligare åtgärder för att minska skulden till under 110 procent två år senare, 2022.

Överenskommelsen banar väg för beslut om nya utbetalningar från det stödlån på närmare 130 miljarder euro som det krisdrabbade landet beviljades i fjol. Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker sade att det formella beslutet kommer att fattas 13 december. Grekland får upp till 43,7 miljarder euro (375 miljarder kronor) i omgångar fram till slutet av mars, på villkor att Aten uppfyller villkoren.

De nya miljarderna ska bland annat rekapitalisera de grekiska bankerna och tillåta regeringen att betala löner och pensioner.

IMF-chefen Christine Lagarde sade efter mötet med eurozonens finansministrar att Greklands skuldbörda är på väg tillbaka mot en "hållbar" väg.

– IMF ville försäkra sig om att dess europeiska samarbetspartner skulle vidta nödvändiga åtgärder för att få in Greklands skuldbörda på en hållbar väg, sade Lagarde vid en presskonferens efter maratonmötet i Bryssel.

– Jag kan nu säga att det har uppnåtts, tillade hon.

Greklands premiärminister Antonis Samaras berömde nattens överenskommelse om att lindra landets skuldbörda.

– Allt har gått bra. Alla greker har kämpat (för uppgörelsen) och i morgon gryr en ny dag för varje grek, sade Samaras till grekiska medier i Aten efter tillkännagivandet i Bryssel.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro