ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Greps i gryningsräder – häktas för terrorplaner

Karl Enn Henricsson · 3 Maj 2018
Uppdaterad 3 Maj 2018
Då polisen slog till mot en fastighet i Strömsund, beslagtogs gods på en släpkärra.

Då polisen slog till mot en fastighet i Strömsund, beslagtogs gods på en släpkärra. Foto: Olle Melkerhed / Aftonbladet / IBL Bildbyrå


Samtliga tre män har häktats misstänkta för förberedelse till terrorbrott. De greps i gryningsräder under måndagen. Han har förklarat det han blivit ombedd att förklara och allting går att kontrollera”, säger advokat Thomas Olsson, som försvarar en 45-årig man.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidigt på måndagsmorgonen gjorde polisen gryningsräder mot fastigheter i Strömsund i Jämtland och i Akalla i Stockholm. Flera personer hämtades till förhör, och tre män anhölls misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Under torsdagen begärdes de tre männen häktade.

Den påstådda brottstiden sträcker sig från den 1 januari 2017 fram till gripandet, vad gäller en av männen – en 45 årig man som är medborgare i Uzbekistan – enligt dokument från tingsrätten.

– Jag kan inte säga så mycket för vi har yppandeförbud, och vi får se vad som händer vid häktningsförhandlingen. För min del är jag mest förvånad att det blev en häktningsförhandling, berättade advokat Thomas Olsson, som försvarar 45-åringen.

Hur menar du?

– Jag kan inte kommentera det, men jag konstaterar att han har svarat på alla frågorna. Han har förklarat det han blivit ombedd att förklara och allting går att kontrollera. Stämmer det finns det inget skäl att hålla honom frihetsberövad.

För de övriga två – en 29-åring med medborgarskap i Uzbekistan och en 38-åring med medborgarskap i Kirgizistan – är brottstiden satt från den 1 juli förra året. Det framgår av dokument inlämnade till tingsrätten. Platserna för de misstänkta förberedelserna är Akalla och Strömsund, och de tre männen är skrivna på adresser i Stockholmsområdet, enligt samma dokument.

Enligt uppgifter till TT ska minst en av de misstänkta ha haft kontakt med Rakhmat Akilov, som erkänt lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm.

Under torsdagseftermiddagen häktades 38-åringen och 45-åringen på sannolika skäl, vilket är den starkare misstankegraden, misstänkta för förberedelse till terrorbrott.

Häktningsförhandlingarna mot den tredje mannen blev försenad på grund av teknikstrul vid tingsrätten. Men senare under torsdagskvällen häktades även han, en 29-årig man, som skäligen misstänkt för förberedelse till terrorbrott, vilket är den lägre misstankegraden.

I samband med gryningsräderna gick Säpo ut med information om att de ”under en tid” följt de misstänkta personerna, och att förfarandet låg ”inom ramen för arbetet med kontraterrorism”.

– Vi har gjort en mängd beslag och nu håller vi på med ett intensivt utredningsarbete där vi går igenom den här stora mängden beslag. Det kommer ta väldigt lång tid och vi håller också på med förhör med de misstänkta, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef vid Säpo.

De misstänkta nekar till brott, och åtal ska vara väckt senast den 17 maj.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro