ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Greps sent för gruppvåldtäkten – fortsatte begå grova brott

Karl Enn Henricsson · 14 Sep 2017
Uppdaterad 14 Sep 2017
Mannen sitter häktad misstänk för gruppvåldtäkten i Fittja, och misstänks även för grovt vapenbrott.

Mannen sitter häktad misstänk för gruppvåldtäkten i Fittja, och misstänks även för grovt vapenbrott. Foto: Polisen


I augusti förra året gruppvåldtogs en kvinna i Fittja av upp till 20 män. Flera män identifierades i slutet av året, men på grund av polisbrist greps de först i somras. Under tiden kunde minst en av männen fortsätta begå grova brott.

klar

Artikellänk är kopierad

Tio män misstänks för en gruppvåldtäkt av en kvinna i 30-årsåldern i Fittja söder om Stockholm, avslöjade Metro i tisdags. Våldtäkten begicks i mitten av augusti förra året, men först i juni greps misstänkta gärningsmän trots att polisen hade säkrat spår som kunde matchas vid NFC, Nationellt forensiskt centrum.

– Det är långa handläggningstider hos NFC och det drog ut på tiden. Under senhösten 2016 fick man träff på några personer efter att ha jämfört prover från våldtäkten med DNA-profiler i sina register, sa åklagare Markus Hankkio till Metro.

De tre männen som identifierades genom DNA sitter nu häktade, och orsaken till att de inte greps tidigare är resursbrist vid polisen, enligt åklagaren.

Nu kan Metro avslöja att minst en av männen, en 21-åring, misstänks ha begått brott under våren, alltså då han redan var identifierad som misstänkt för gruppvåldtäkten.

I mitten av mars greps han för grovt vapenbrott och två fall av narkotikabrott. Ett av narkotikabrotten begicks på samma gata där kvinnan gruppvåldtogs i en trappuppgång.

Han häktades men kunde åter röra sig fritt i början av april.

– Jag beslöt att häva häktningen för det skulle ta tid med vapenundersökningen vid NFC. Det blir så ibland när man inser att man kommer få vänta på NFC. Det är inte proportionerligt att ha folk häktade då, säger åklagare Björn Ankarling som leder förundersökningen om det grova vapenbrottet.

– I praktiken blir det så att man släpper ut folk för att det tar för lång tid vid NFC.

Under sommaren har ytterligare sju män delgivits misstanke för att ha deltagit i gruppvåldtäkten. Polisen misstänker dock att upp till hela 20 män kan vara inblandade.

”Det handlar om en fruktansvärd våldtäkt som lett till ett mycket svårt tortyrliknande trauma för min klient. Det här är ett av de svåraste våldtäktsmål som jag stött på under mina 26 verksamma år”, skrev offrets målsägandebiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz, i ett mejl till Metro.

Männen nekar till brott, och åtal kommer eventuellt att väckas i oktober.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro