ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Greta, 15, skolstrejkar för klimatet – nu ansluter sig fler

Valerie Kaspersen, Simon Krona · 21 Aug 2018
Uppdaterad 11 Jun 2019

Greta Thunberg, 15, tröttnade på att ingen tar klimatfrågan på allvar. Hon bestämde sig för att själv göra något och skolstrejkar nu utanför riksdagen fram till valet. Nu har även 14-åriga Mayson Joacimsbarn Persson anslutit sig.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag vill att folk ska förstå och bli påminda om att det finns någonting som heter klimatkrisen. Det är en viktig fråga och prioritera den. Speciellt nu när det är val, säger Greta.

Hyllas av politiker

Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra. Vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid så gör jag det medPå marken ligger flygblad med texten “”.

Gretas skolstrejk har fått stor spridning i sociala medier. Det är flera som går förbi och stannar och tittar. Några tar ett flygblad. Även en och annan politiker har kommit förbi och stöttat strejken. Jonas Sjöstedt (V) är en av dem som har hyllat Greta på Twitter.

– Det är klart att politiker tycker att man ska gå i skolan, men det är bra att man gör någonting, säger Greta.

Många kommer förbi för att ta ett flygblad och stötta Greta. Foto: Simon Krona
Många kommer förbi för att ta ett flygblad och stötta Greta. Foto: Simon Krona

Fler ansluter sig

I dag har dessutom Mayson Joacimsbarn Persson anslutit sig till strejken.

– Jag såg Greta på sociala medier igår. Jag är engagerad i annan politik, men väldigt intresserad av klimatet. Det är ju vår värld liksom och vi måste ta hand om den. När jag såg det Greta skrivit på lappen så kände jag att det är jättesvårt att vara ensam om att göra något, så då gick jag hit och satte mig också. För vi måste hjälpas åt, säger Mayson.

Borde vara allas första prioritering

För Gretas del började intresset för klimatet i skolan. Då pratade man om lätta saker man kan göra hemma. Som att släcka lampor och spara på papper.

– Då undrade jag varför och fick höra om klimatförändringarna och global uppvärmning. Då tänkte jag att det inte var sant. Om människan skulle kunna påverka klimatet då skulle ju det vara allas första prioritering, säger Greta.

Mayson och Greta sitter utanför riksdagshuset.
Mayson och Greta sitter utanför riksdagshuset.Foto: Simon Krona

”De kan inte hindra mig”

Greta sitter utanför Riksdagen från tidigt på morgonen till eftermiddagen. En hel skoldag. Att missa skolan i nästan tre veckor är ingenting föräldrarna är glada över, men Greta har med sig böcker så att hon inte ska hamna efter.

– De förstår varför jag gör det och de kan inte hindra mig från att göra det, säger Greta.

Vill att andra ska engagera sig

Det finns mycket som går att göra för miljön, menar Greta och Mayson. Båda två har slutat flyga, äter vegetariskt och försöker på andra sätt värna om miljön.

Nu uppmanar Greta och Mayson fler att ta frågan om klimatet på allvar.

– Sätt er in i klimatfrågan. Då förstår man hur akut det är och vad man behöver göra och att man behöver göra det, säger Greta

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro