ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Greta Thunberg tar emot prestigepris i tysk tv-gala

Annica Ögren · 31 Mar 2019
Uppdaterad 31 Mar 2019
Greta Thunberg har inspirerat tiotusentals människor världen över för att rädda klimatet.

Greta Thunberg har inspirerat tiotusentals människor världen över för att rädda klimatet. Foto: Hannibal Hanschke/TT


Greta Thunberg vinner det prestigefyllda priset "Golden camera" i Tyskland årliga film och tv-gala i Berlin under lördagen. I motiveringen kallas hon bland annat för en ikon för en ny ungdoms- och proteströrelse”.

klar

Artikellänk är kopierad

På lördagen demonstrerade cirka 25 000 personer genom centrala Berlin, inspirerade av den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg.

Och på kvällen hyllades hon som en hjältinna när hon tilldelades den prestigefyllda tyska utmärkelsen ”Den gyllene kameran” för sitt ställningstagande för ”klimatskydd”. Det rapporterar SVT.

LÄS MER
Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris

”Hon går inte att stoppa”

I motiveringen till priset kallades Greta Thunberg för en ”ikon för en ny ungdoms- och proteströrelse” och ”denna 16-åriga svenska ger oss dåligt samvete men hon går inte att stoppa”, sa prisutdelaren.

Greta Thunberg själv höll ett tacktal där hon kritiserade celebriteter som inte bryr sig om klimatfrågan och uppmanade dem att använda sig av sitt inflytande för att förhindra klimatets sammanbrott.

LÄS MER
Årets ljushuvud: Här är de som lärt oss mest 2018

Hon avslutade även med att beklaga att unga människor måste offra sin utbildning, för att rädda ”den enda värld vi har.”

Den senaste tiden har Greta Thunberg blivit nominerad till flera internationella priser och bland annat Nobels fredspris.

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel har uttalat sig positivt om 16-åringens engagemang.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro