ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Grilltips från killen vid grillen

Jacob Härnqvist · 9 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Använd kolgrill, undvik tändvätska, rengör gallret ordentligt

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Borsséns bok.
Jonas Borsséns bok.

Sommartider är grilltider. Men hur gör man egentligen? Ska man använda bricketter eller kol? Måste man vänta tills det brunnit färdigt? Och varför fastnar fisken? Vi har frågat Jonas Borssén, Sveriges okrönte grillkung och just nu aktuell med boken ”Killen vid grillen.”

•• Om vi börjar från början. Vilken sorts grill är bäst? – Jag föreslår att man använder en klotgrill. Då kan du både grilla vanligt och göra barbecue på svag värme under lock.

•• Och vad är egentligen barbecue? – Det innebär att du lagar maten i en mjukare och behagligare värme som ger råvaran extra fin och mör konsistens. Det tar längre tid, men köttet blir det saftigaste och möraste du någonsin smakat.

•• Ursäkta frågan, men vad är egentligen skillnaden mellan kol och bricketter? – Kol är rätt val när du ska tillaga med mycket stark värme under kort tid, allra högst tio minuter. Därefter är bricketter bättre, eftersom de glöder i en dryg timme.

•• Vilket är det bästa sättet att tända grillen? – Det viktigaste är att undvika tändvätska eftersom den lämnar ifrån sig ohälsosamma ämnen när den brinner.

•• När är det tillräckligt varmt för att man ska börja grilla? – Det ska vara ungefär 110–130 grader. Om du ska grilla entrecoter eller biffar med kol är det tillräckligt varmt om du kan hålla handen en sekund ovanför gallret utan att du bränner dig.

•• Måste man verkligen vänta tills det bara är aska kvar i grillen? – Ja,  tillagningen ska starta när glödbädden är askgrå och fin i färgen. Då har alla giftiga ämnen i bränslet brunnit ut.

•• Slutligen – hur grillar jag utan att fisken fastnar? – Rengör grillgallret minutiöst. Om din stekpanna hade sett ut som ditt grillgaller hade det fastnat en hel del där också.

klar

Artikellänk är kopierad

Jacob Härnqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro