ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gripande och naken

C-G Karlsson · 15 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
D H Lawrences bok ansågs vulgär när den publicerades 1928. Chocken har lagt sig, men ”Lady Chatterleys älskare” är aktuell än i dag. 

D H Lawrences bok ansågs vulgär när den publicerades 1928. Chocken har lagt sig, men ”Lady Chatterleys älskare” är aktuell än i dag. 


klar

Artikellänk är kopierad

Titel: Lady Chatterleys älskareGenre: DramaBetyg: ••••

I dag är det kanske svårt att föreställa sig varför D H Lawrences erotiskt laddade roman ansetts så vulgär (bokens bruk av ordet ”fuck” blev exempelvis en stekhet fråga i en brittisk censurrättegång på 60-talet). Men Pascale Ferrans varsamma filmatisering av en kvinnas sexuella uppvaknande känns inte alls inaktuell. Lady Constance Chatterley lever på ett gods tillsammans med sin make, som återvänt från kriget i rullstol. Vardagens bestyr – broderier, tedrickning och att sköta om maken – driver den uttråkade och frustrerade Constance mot undergång. Räddningen finns i armarna på Parkin, en butter, inåtvänd skogvaktare. Gripande och naken (i flera bemärkelser) skildring av Lawrences andra version av boken, med politiska och feministiska tanketrådar invävda i handlingen.

"Close but no Pixar"

Titel: Surf’s upGenre: FamiljBetyg: •••Cody Maverick – den unge hjälten i det här datoranimerade äventyret – är inte bara pingvin, han är även en lovande surfare och lämnar därför sitt kalla Antarktis för att delta i en surftävling på Hawaii. Där träffar han sin idol Big Z, som lär Cody att det är viktigare att ha kul än att vinna. ”Surf’s up” är inte bara filmtiteln utan också namnet på ett påhittat tv-program som följer Cody före och under tävlingen. Allt som allt når filmen inte riktigt ända upp till Pixarnivå, men charmen och den softa komiken räcker rätt långt ändå. Detaljrikedomen gör dessutom ”Surf’s up” till en visuell godbit, som inte smakar sämre av fingertoppskänslan för den avslappnade surfkulturen.

Balanserade spöhistorier

Titel: Lilla Spöket Laban – spökdagsGenre: FamiljBetyg: •••

Några enkla korta berättelser om det skraja Lilla Spöket Laban och hans familj och vänner på slottet Gomorronsol. Bland historierna sticker den stämningsfulla ”Vilse i skogen” ut, med ljud, musik och form i välavvägd, spöklik balans.

Död skurk gäckar polisen

Titel: Saw IVGenre: ThrillerBetyg: •

Seriemördaren Jigsaw dog i förra filmen men hann planera nya djävulska döds-fällor och fortsätter att gäcka polisen, som dess-utom anar att han har en medhjälpare i livet. Den fjärde upplagan av denna ytterst umbärliga tortyr-porrserie är en rörig orgie i effektsökeri, hetsiga klipp och flashbacks, kompat av enerverande musik. Inte bara osmakligt utan även oerhört långtråkigt – om än hantverkstekniskt kompetent.

klar

Artikellänk är kopierad

C-G Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro