ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Grisbranschen: Svenska grisar har det bättre

TT · 27 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Bergman, ordförande för Sveriges grisföretagare, anser ändå att svenska uppfödare har haft framgång i arbetet på att minska skadorna bland djuren och minska användningen av antibiotika. Men hon bekräftar Bo Algers uppgift att dödligheten bland smågrisar har ökat.- Det beror på att suggan ligger ihjäl en del smågrisar, därför att i Sverige fixerar vi inte suggan. Hade vi ställt henne i en bur, som man gör i Danmark, så hade vi kanske räddat en och annan smågris mer, säger hon.Men generellt hävdar Annika Bergman att svenska grisar har det klart bättre än grisar i såväl Danmark som i andra länder. Sveriges djurskyddslagstiftning är hårdare och de svenska uppfödarna har en annan attityd, menar hon.- Den svenska bonden har en helt annan syn på djur än vad man har ute i Europa.Detta borde vara starka argument för att handla svenskt griskött, men grisuppfödningen är ändå en bransch i kris. Många uppfödare har, enligt Bergman, slagits ut av den omfattande importen av billigare kött från Danmark och andra länder, där djuren har det sämre. Förutom de stora livsmedelskedjorna pekar Annika Bergman även ut inköpare till storhushåll i kommuner och landsting som ansvariga för att inte tillräckligt värdera djurskyddsaspekten.- Jag är öppen för fri konkurrens, men konsumenterna måste ändå ha en valmöjlighet, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro