ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Grodmansligans ledare fick 14 år

Stockholm TT · 26 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen är tidigare flera gånger dömd till långa fängelsestraff för grova narkotikabrott.

Hans två kumpaner, som agerat kurirer, döms till tolv års fängelse vardera. En av dem, en 31-åring, är ledare för den kriminella mc-klubben Bandidos i Stockholm.

Grodmansligan fick sitt namn när den nu dömde 59-åringen simmade i land från en båt i Helsingborg med 20 kilo amfetamin i en vattentät ryggsäck.

Kurirerna greps med narkotikan i sina ryggsäckar i södra Stockholm i höstas. De kom då direkt från Amsterdam. 59-åringen greps senare samma dag. Punktmarkerad Polisen hade spanat länge mot de gripna. 31-åringen var en av de cirka 100 yrkeskriminella som punktmarkeras i polisens satsning mot den grova organiserade brottsligheten.

Narkotikahärvan började rullas upp i höstas då polisen upptäckte att 59-åringen hade telefonkontakt med en holländare som bodde på en pråm i Amsterdam. Sedan övervakade polisen telefontrafiken mellan de tre nu dömda och holländaren fram till tillslaget i slutet av oktober.

Grodmansligans ledare har själv inte hanterat narkotikan och förnekar att han varit inblandad i affären. Hans telefonsamtal har handlat om bland annat bilaffärer, hävdar han. Dåliga bortförklaringar TT: Skulle någon annan än 59-åringen kunna dömas till ett så långt fängelsestraff enbart på telefontrafik? -Jag anser att bevisningen mot honom är stark och att hans bortförklaringar är väldigt dåliga, säger chefsåklagare Krister Peterson till TT. Stockholms tingsrätt bedömer 59-åringens påståenden om att telefonsamtalen handlat om bilaffärer som en efterhandskonstruktion.

Han döms nu för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling, båda med maximistraff på tio år, vilket sammantaget kan ge maximalt 14 år.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro