ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Grön ungdom Stockholmsregionen: Kondomer och p-piller måste bli mycket billigare

Metro · 3 Mar 2015
Uppdaterad 3 Mar 2015

Foto: Agnes Johanson/Jenny Stjernström


klar

Artikellänk är kopierad

Sexuell frihet, skydd mot könssjukdomar, skydd mot oönskade graviditeter. Listan på fördelar med preventivmedel är lång. Men vissa preparat är väldigt dyra. Därför är det hög tid att subventionera alla preventivmedel och inte bara vissa, skriver Nina Elmi och Joakim Söder från Grön ungdom i Stockholmsregionen.​​

Preventivmedel är en härlig sak som gör att kvinnor kan ha sex med män utan att bli gravida. Historiskt sett har preventivmedel varit avgörande för att kvinnor ska ha rätten över sina kroppar och inte ofrivilligt behöva bli med barn. Det handlar om sexuell frihet, möjlighet att skydda sig mot könssjukdomar och att besparas från oönskade graviditeter. I dag subventionerar Stockholms läns landsting bara vissa preventivmedel, vilket gör att det preparat som kanske passar en själv bäst är väldigt dyrt. Därför vill Grön ungdom i Stockholmsregionen vara tydliga: nu är det dags för Miljöpartiet i landstinget att driva att alla preventivmedel ska kosta lika mycket!

Det finns många olika sorters preventivmedel. En del innehåller vissa hormoner, andra innehåller andra hormoner och vissa är utan hormoner. Vissa är tabletter en ska ta varje dag, vissa används bara vid sexet och vissa opereras in för att verka en längre tid. Det är olika vilka preventivmedel som funkar bäst för en själv, någon kan få starka biverkningar eller vara allergisk mot ett preventivmedel, men inte få några biverkningar av ett annat. Biverkningarna kan vara acne, humörsvängingar, aptitförändringar, mer mensvärk och lägre sexlust.

Under 70-talet var preventivmedlens debut en frigörande reform för många kvinnor. I dagsläget blir dock kvinnor ofta ansvariga för att skydda sig mot graviditet istället för att båda parter hjälps åt. Kvinnor kan behöva stå ut med biverkningar som lägre sexlust samtidigt som p-piller för män inte ens lanseras på marknaden. Det är inte okej. Det är dags att se till så att det preventivmedel som passar varje individ bäst och ger minst biverkningar också är lättåtkomligt och billigt.

Stockholms läns landsting subventionerar endast vissa preventivmedel upp till 25 års ålder så att de max kostar kostar 100 kronor per år. Begränsningen av subventionen leder till att de som föredrar något annat preventivmedel måste betala stora summor pengar från egen plånbok. Vissa sorter kan kosta flera tusen kronor om året. Det ställer unga kvinnors fysiska och psykiska hälsa mot deras ekonomiska förutsättningar. Både Barnmorskeförbundet och Läkarförbundet är mycket kritiska till att endast subventionera vissa preventivmedel eftersom det troligtvis leder till att kvinnors hälsa riskeras, antingen för att de använder fel preventivmedel, eller för att de inte använder det alls.

Det här är djupt orättvist. Alla ska kunna ha råd med det preventivmedel som passar en själv bäst. Därför vill Grön ungdom i Stockholmsregionens styrelse att Miljöpartiet i landstinget ska driva att samtliga preventivmedel ska kosta lika mycket och vara subventionerade till 60 kronor per år till och med 25 års ålder. Styrelsen har lagt fram frågan som en proposition till vårt årsmöte för att söka medlemmarnas stöd. Att subventionera alla preventivmedel är en liten satsning av en sjukvårdsbudget men ett stort steg för att alla kvinnor ska ha rätt till sin sexuella frihet.

Nina Elmi och Joakim Söder

​Grön ungdom i Stockholmsregionen

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro