ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Grön ungdom: "Förbjud flyg mellan storstäderna"

Jesper Lindqvist · 7 Mar 2019
Uppdaterad 7 Mar 2019
"Vi kommer inte att rädda världen genom att enskilda människor gör livsstilsförändringar, det krävs politisk förändring", säger David Ling.

"Vi kommer inte att rädda världen genom att enskilda människor gör livsstilsförändringar, det krävs politisk förändring", säger David Ling. Foto: Gorm Kallestad/TT/Grön ungdom.


Miljöpartiets ungdomsförbund, Grön ungdom, presenterar nu ett långtgående förslag – att förbjuda flygresor mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. "Det är orimligt att ha kommersiellt flyg på de sträckorna", säger David Ling, språkrör för Grön ungdom.

klar

Artikellänk är kopierad

Miljöpartiet har sedan tidigare drivit igenom flygskatt under tiden som regeringsparti. Men ungdomsförbundet, Grön ungdom, anser att det krävs mer för att rädda klimatet.

I maj har partiet sin årliga kongress, men redan nu presenterar ungdomsförbundet ett antal uppseendeväckande förslag. Man vill bland annat förbjuda flygreklam, samt förbjuda flygresor mellan Sveriges tre stora städer, Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Redan i dag är tidsvinsten att flyga mellan Stockholm, Göteborg och Malmö minimal jämfört med att åka tåg samma sträcka. Det som behövs är en utökad kapacitet på spåret, säger David Ling till Sveriges Radio.

”Känns lite radikalt och onödigt”

I förslaget om slopad flygreklam ingår även ett förbud mot flygbolag att premiera kunder som flyger ofta, alltså bolagens bonussystem. David Ling menar att han inte vet om förslaget är förenligt med gällande lagar och regler, men pekar på att det brukar gå att lösa om det finns politisk vilja.

– Vi kommer inte att rädda världen genom att enskilda människor gör livsstilsförändringar, det krävs politisk förändring. En sådan viktig sak är att arbeta mot den reklam som göder konsumtionen av flygresor, säger han till Sveriges Radio.

Miljöpartiets klimatpolitiske talesperson, Lorentz Tovatt, säger till Sveriges Radio att han är beredd att titta på flera av förslagen från Grön ungdom. Däremot tror han inte på förslaget om att förbjuda särskilda inrikesflyg.

– Jag tycker att det känns lite radikalt och onödigt här och nu. Nu har vi flygskatten och vi kommer att fortsätta arbeta för att få på plats höghastighetsbanor. Det är saker vi vill använda för att göra flyget onödigt på de här sträckorna, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro