ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Grönborg om Tre Kronors guldchanser: "Vi tror alltid att vi ska vinna"

Filip Häggberg · 5 Feb 2018
Uppdaterad 5 Feb 2018
Rikard Grönborg är tillbaka i OS-bubblan – och tror på sitt Tre Kronor.

Rikard Grönborg är tillbaka i OS-bubblan – och tror på sitt Tre Kronor. Foto: Bildbyrån.


Rikard Grönborg gör sitt tredje OS i båset – men det första utan NHL-stjärnor att tillgå. Det behöver inte vara en nackdel för Tre Kronor. Har vi flyt med något domslut här och där och att spelarna får vara friska ska vi vara där och nosa”, säger förbundskaptenen om Tre Kronors guldchanser.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett fiaksoartat uttåg i Vancouver 2010 och en sur finalförlust i Sotji för fyra år sedan. Rikard Grönborg har varit med i OS-sammanhang förut.

Nytt för i år är att han är förbundskapten – och att han inte kan välja och vraka mellan NHL-stjärnor från andra sidan Atlanten.

– Varje gång man sätter ihop ett landslag är det unikt och just nu känns det jättebra att få in de här spelarna. Det finns en massa olikheter bland spelarna, precis som vi strävar efter. Vi har en 17-åring (Rasmus Dahlin), en 35-åring (Joel Lundqvist) och allting där i mellan. Alla har unika talanger och erfarenheter, säger Rikard Grönborg när Metro träffar honom i inledningen av Tre Kronors OS-uppladdning i Bromma.

Förbundskaptenens blickar har i stället för NHL riktats mot inhemska SHL och österut mot KHL – ligan bestående av i huvudsak ryska klubbar.

Där finns en helt annan mentalitet, något som påverkar OS-uppladdningen.

– Vi spelar mycket mer aktivt, och det är viktigt för alla att få den mentaliteten. De flesta KHL-lagen jobbar mycket med att backa hem och säkra. Jag säger inte att det ena förtar det andra, men det är lite annorlunda tänk. Vi kör en del skridskoåkning för att få igång hjärta och lunga, men jobbar också mycket med timing för att få alla på samma sida, säger Grönborg.

– Vårt spelsätt är snarlikt många av SHL-lagen, så många av dem kommer känna igen sig, fortsätter han.

Grönberg och Tre Kronor tog i maj hem VM-guldet efter ett straffdrama i finalen mot Kanada. Då hette hjälten Henrik Lundqvist.

Att förbereda sig för ett VM är en sak – OS en annan.

– Dels pågår ju ett VM under en längre tid med fler matcher. Men den stora skillnaden är den fantastiska upplevelsen under OS, den är unik. Mellan matcherna sitter man och hejar på andra svenska idrottare i sporter man aldrig kollar på annars. Det gäller att förbereda spelarna på rätt sätt för allt som händer runt omkring, att det ska ge energi och inte suga energi.

Vad är din analys av gruppen?

– Norge och Tyskland spelar väldigt disciplinerat och strukturerat och kommer i princip med sina VM-lag. Det är en styrka, att de har en grund att stå på. De är taktiskt skolade och inkörda. Finland är också det, men där finns det lite mer individuell spets. Vi har en riktigt tuff utmaning framför oss men vi ser fram emot den.

Hur ser du på era guldchanser?

– Vi tror alltid att vi ska vinna allting, men samtidigt vet vi att det kommer vara utmaningar. Vi känner att vi har styrkor i laget, och har vi flyt med något domslut här och där, någon räddning, och att spelarna är friska ska vi nog vara där och nosa, det tycker jag.

pil
Fakta: Så spelas OS-hockeyn

Tolv lag är uppdelade i tre olika grupper – där gruppvinnarna och den bästa tvåan går direkt till kvartsfinal. Resterande lag får kvala för att nå kvartsfinalen.

Tre Kronor är i samma grupp som Finland, Norge och Tyskland, och spelar följande tider.

Torsdag 15 februari 08.40: Norge-SverigeFredag 16 februari 13.10: Sverige-TysklandSöndag 18 februari 13.10: Sverige-Finland

pil
Fakta: Tre Kronors OS-trupp

Målvakter

1. Jhonas Enroth, Dynamo Minsk

30. Viktor Fasth, Växjö

35. Magnus Hellberg, Kunlun Red Star

Backar

4. Staffan Kronwall, Lokomotiv Jaroslavl

5. Mikael Wikstrand, Färjestad

6. Patrik Hersley, Ska St Petersburg

8. Johan Fransson, Genéve-Servette

15. Simon Bertilsson, Brynäs

26. Ramus Dahlin, Frölunda

29. Erik Gustafsson, Neftechimik

51. Jonas Ahnelöv, Avangard Omsk

Forwards

10. Joakim Lindström, Skellefteå

12. Fredrik Pettersson, ZSC Lions

17. Pär Lindholm, Skellefteå

18. Dennis Everberg, Avangard Omsk

19. Patrik Zackrisson, Sibir Novosibirsk

20. Joel Lundqvist, Frölunda

22. Alexander Bergström, Sibir Novosibirsk

25. Viktor Stålberg, Zug

28. Dick Axelsson, Färjestad

37. John Norman, Jokerit

45. Oscar Möller, Skellefteå

48. Carl Klingberg, Zug

58. Anton Lander, Ak Bars Kazan

67. Linus Omark, Salavat Julajev

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro