ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Grönt – en stad i taget

Hanna Göransson · 20 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Elinor Askmar har köpt en kolonilott där hon odlar och är med i gruppen Ställ om Göteborg. Gruppvännerna Åsa Ringström och Ingrid Westerfors hjälper till.

Elinor Askmar har köpt en kolonilott där hon odlar och är med i gruppen Ställ om Göteborg. Gruppvännerna Åsa Ringström och Ingrid Westerfors hjälper till. Foto: Petra Jonsson


klar

Artikellänk är kopierad

Ett nätverk för omställning sprider sig över världen. Nu har transition towns nått Sverige.

Nätverket transition towns jobbar för global förändring – på lokal nivå. Syftet är att ställa om för en hållbar utveckling.– Vi behöver ändra vårt sätt att leva, säger grundaren Naresh Giangrade. Om du lever som du vill forma framtiden, inspirerar du andra.

Naresh är i Sverige för att utbilda svenska grupper. Han använder varken pekpinnar eller givna svar i sina kurser. Istället är inspiration en viktig del.

Nätverket transition towns startades i staden Totnes i England 2006. Där används en lokal valuta för att uppmuntra befolkningen att handla lokalt. Det är ett sätt att gynna de lokala producenterna framför de stora kedjorna.

Den stora utmaningen är att nå ut till de som inte redan är frälsta menar Naresh. Han vill få fler att ta bort sina skygglappar.

I Sverige finns det flera lokala grupper. Naresh är imponerad. Sverige får gott betyg. – Sverige är ett av få länder som är medvetna om sina ekologiska avtryck.

Elinor vill bli självförsörjande

Elinor Askmar i Göteborg har bestämt sig. Hon är med i gruppen ställ om Göteborg. – Det är på det lokala planet man verkligen kan göra skillnad, säger hon. Det är viktigt att ha inflytande över den lilla sfär där man rör sig.

Själv strävar Elinor efter att förenkla sitt liv. Hon har nyss köpt en kolonilott där hon odlar. Målet är att vara självförsörjande under vissa delar av året.

Gruppen är i startgroparna men medlemmarna är taggade. – Jag tror verkligen att det behövs en organisation när det gäller omställning, säger Elinor.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro