ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Grönt ljus för digitalt körkort i Finland

Valerie Kaspersen · 17 Feb 2018
Uppdaterad 17 Feb 2018
Nu undersöker även den svenska Transportstyrelsen möjligheten att införa det digitala körkortet.

Nu undersöker även den svenska Transportstyrelsen möjligheten att införa det digitala körkortet. Foto: IBL


Finland blir först ut med det digitala körkortet. Sverige överväger att att följa grannlandets exempel.

klar

Artikellänk är kopierad

Resultaten från testerna har varit lovande och många är nöjda med det digitala körkortet. Redan i sommar kan den som vill i Finland skaffa sig ett extra körkort som en app i mobilen, rapporterar SVT.– Över tusen användare har redan provat med gott resultat, det säger Marko Sillanpää, chef för den finska transport- och säkerhetsmyndigheten Trafi till SVT.

Det digitala körkortet ska fungera som ett komplement till det fysiska och förhoppningen är att det ska kunna fungera överallt i framtiden. Men det kommer att ta ett tag, då det inte ännu ses som en officiell ID-handling.– Men tanken är att det ska gå att använda överallt, även utomlands. Datasäkerheten är faktiskt större än för det traditionella körkortet, säger Marko Sillanpää till SVT.

Nu undersöker även den svenska Transportstyrelsen möjligheten att införa det digitala körkortet, vilket kan bli verklighet redan nästa år.– Vi tittar också på någon form av digital lösning i Sverige, men vi har inte kommit så långt som i Finland ännu. Vi har som ambition att ha en svensk lösning i början på nästa år, det säger Pär-Ola Skarviken som är utredare på svenska Transportstyrelsen till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro