ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Grönt ljus för gymnasielag – berör 9000 ensamkommande elever

Filip Joelsson · 25 Sep 2018
Uppdaterad 25 Sep 2018
Gymnasielagen gör det möjligt för asylsökande ungdomar som fått avslag på sin ansökan att stanna kvar i Sverige för att kunna slutföra sina gymnasiestudier

Gymnasielagen gör det möjligt för asylsökande ungdomar som fått avslag på sin ansökan att stanna kvar i Sverige för att kunna slutföra sina gymnasiestudier Foto: IBL


Den så kallade gymnasielagen får grönt ljus av Migrationsöverdomstolen. Lagen innebär en ny möjlighet till uppehållstillstånd för gymnasieelever som fått avslag på sin ansökan, och beräknas beröra omkring 9000 personer.

klar

Artikellänk är kopierad

Den nya gymnasielagen får tillämpas. Det beslutade Migrationsöverdomstolen i två domar i dag.

Lagen, som trädde i kraft den 1 juli i år, gör det möjligt för asylsökande ungdomar som fått avslag på sin ansökan att stanna kvar i Sverige för att kunna slutföra sina gymnasiestudier.

Förslaget röstades igenom i riksdagen i början av juni, men har sedan den trädde i kraft stött på patrull.

Migrationsdomstolen i både Malmö och i Stockholm har under sommaren underkänt den nya lagen, med hänvisning till att den inte fungerar i förhållande till annan lagstiftning.

En huvudfråga har varit det sänkta kravet på att kunna styrka sin identitet, och huruvida detta strider mot gällande EU-regler.

”Migrationsöverdomstolen anser inte att stadgad ordning har åsidosatts. Bestämmelsen om sänkt beviskrav strider inte heller mot aktuella EU-regler”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro