ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Grönt med en smak av framtiden

Carl Reinholdtzon Belfrage · 23 Okt 2014
Uppdaterad 23 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Betyg 4

Glädje! Den naturliga vininvasionen i Göteborg utökas nu med ännu en restaurang: Folk, Folkteaterns restaurang och foajébar. Och det är Dubbel Dubbelgänget som står bakom satsningen och hyr lokalerna av facket och Folkteatern. Här har gänget fria händer och har följaktligen utvecklat sin nya passion för naturliga viner och vegetariska rätter. I köket har min gamla favorit, geniet Rickard Ivarsson, och Emma Kolback utvecklat en serie rätter som, mycket logiskt och naturligt, saknar kött och fisk. Och då grönsaker och örter får stå i centrum känner jag personligen att detta är en smak av framtiden. Under många år och på många stjärnkrogar och stimmiga bistros världen över har jag ofta ansett grönsaksrätterna stå över, smaka bättre och vara mer minnesvärda helt enkelt, kött- och fiskrätter.

På Folk börjar jag med ett vackert ostronblad med en tomatfilé och citronsalt. Så enkel och vacker kombination, men med så mycket smak och personlighet att en kannibal skulle bli rörd till tårar och omvärdera hela sin kostcirkel. Sedan följer ett pärlband av vaxbönor, mynta och färsk getostkräm (skulle hålla tillbaka myntan här och låta de krämiga bönorna fullt slå ut mot det stekta råbrödet, men vilken rätt!) och stekt gemsallad, bakad rotselleri, rotsellericrudité med gräslök och pumpakärnor (så modern och tidsenlig! full pott!). Bara för att nämna ett par ur den fantastiskt prisvärda avsmakningsmenyn på ett par hundralappar.

Till detta dricker jag Gabrio Bini och Frederic Cossard, naturliga vinmakare som kommer att bli framtidens Romanée Conti eller Château Lafite, om ni så vill. Vad jag menar är att dessa viner kommer att gå för tiotalstusen kronor när kineser, ryssar och japaner upptäcker dem. Jag kanske tjatar om detta, förlåt mig i så fall, men passa på att njut av dessa naturliga viner – det är ett hantverk långt ifrån den kommersiella sidan som majoriteten av landets vinutbud består av. Bara det att en naturlig vinstocks rötter snittar 30 meter jämfört med en industriell framdriven motsvarighets en meter torde utgöra skäl nog för det naturliga valet. Om man uppskattar ärliga terroir-viner och dess uttryck, vill säga.

Personalen är än så länge glada amatörer på vinsidan, men har en passion och en god smak som leder dem helt rätt. Och med tiden är jag övertygad om att vinsidan kommer att växa än mer i sin bredd och komplexitet, likt den vackra kusinen Bar Centro har gjort på Drottninggatan. Så, Folk är, undantaget några små barnsjukdomar som feltempererade viner och enstaka obalanserade rätter, på väg att visa hela Kroggöteborg var framtidens restaurang går ut på. Detta är, mina vänner, gastronomi böjt i futurum. I en mening: Folk – naturliga viner och vegetarisk mat.

Menypriser                 Förrätter 35-55 kronor. Varmrätter 70-125 kronor. Efterrätter 35-80 kronor.

Undvik – Om du är ute efter en blodig stek.

Missa inte – Naturliga viner med påtaglig terroir och utan svavel.

Öppet: Sön-tor 17-01. Fre-lör 17-03.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro