ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gropen – Teatern öppnar för nytt klientel

Carl Reinholdtzon Belfrage · 17 Jan 2013
Uppdaterad 17 Jan 2013
Gropen – Teatern öppnar för nytt klientel Gropen är en klassisk restaurang i mysbelysning – med en riktigt god råbiff.

Gropen – Teatern öppnar för nytt klientel Gropen är en klassisk restaurang i mysbelysning – med en riktigt god råbiff. Foto: Lena Garnold


Stureplansgruppen öppnar kulturinstitutionen Gropen igen. Borta är suputerna och P3 Guld- hånglet. I stället har den mysbelysta krogen finess.

klar

Artikellänk är kopierad

Gropen – säsongsbetonad klassisk restaurang med finess.
Gropen – säsongsbetonad klassisk restaurang med finess.

Stora teatern, Göteborg. En kulturinstitution sedan 1859. Här har så vitt skilda artister som Gösta Winbergh och Jill Johnson uppträtt. En annan subkultur som också härjat här, och som inte går att hitta information om på Wikipedia, är suputerna. 

Originalrestaurangen Gropen fick stänga igen 1902, på egen begäran, på grund av manliga ölmonster och dåtidens kvinnliga bag-in-box-klass som fullständigt slog sönder restaurangen runt förra sekelskiftet. Hundra år senare släppte P3 Guld in vad som inte kan beskrivas på annat sätt än ”indiemänniskor” och gav dem ett då tidstypiskt fenomen som benämndes ”ölbiljetter”. Resultatet blev tonårsgraviditeter, Melody Club-näsor och Tant Muttie. 

Pöbeln har alltså satt sin prägel på Storan sedan dag ett. Tills en dag då den vid tiden vackra skivetiketten Service i allmänhet och The Tough Alliance i synnerhet skapade legendariska lustbarheter här. Jag och TTA-Eric var, för att ni ska förstå paradigmskiftets magnitud, de första gästerna i Gropens gamla lokaler att dricka vin ur glas som inte var gjorda av plast. 

Och nu, 111 år senare, öppnar Stureplansgruppen upp Gropen igen. För detta projekt har de tagit in Daniel Klamborn från Publik och Lokal samt Ola Carlsson från Magnus och Magnus.

Jag och Stefan Hellström kliver in en dag och möts av en stor bronsbar i helt nya lokaler. Gropen 2013 har rivit ut El Mundos tyger och inredning och skapat en grotta i kalk och brons. Vi intar två martini-varianter innan vi fortsätter in mot matsalen, som är draperad i mysbelysning. Och har man för avsikt att fly från samhället för ett par timmar är detta en utmärkt plats.

Vi börjar med en färdigblandad råbiff spetsad med ostron. Vid sidan smöremulsionklickar och stekt surdegsbröd. En på alla sätt fantastisk rätt. Den är, enligt mig, redan Ola och Gropens signaturrätt. Sedan en ”Gropens korv”, en rustik liten rackare med fin kål och pistage som lyfter hela rätten. En lubb med anjovisbräserad potatis, pepparrot och rödbeta samt en oxkind, syrad lök, friterad lökring och morötter i Madeirasky senare bekräftar bara vad jag redan visste: Ola behärskar sitt kök och sina råvaror till fullo. 

Gropen erbjuder ingenting nytt under solen, förutom råbiffen som stannar kvar och svävar över hela besöket, men intrycket är fint, säsongbetonat och behärskat. Efterrätter och vinmenyn behöver dock ses över, sedan är Gropen här för att stanna. Redo för ett helt annat klientel än det ursprungliga.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro