ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Grupparbeten – så gör du

Studentliv · 28 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Nils Bergel tycker att grupparbeten är bra för inlärningen. 

Nils Bergel tycker att grupparbeten är bra för inlärningen.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Många inlämningsuppgifter och laborationer ska göras i grupp. Metro har tipsen för hur man uppnår ett bra resultat utan att bli osams.Studenten som går ensam från föreläsningen till biblioteket och sedan hem för att skriva sitt arbete på kammaren blir allt ovanligare. Nu ingår grupparbeten av olika slag i de flesta utbildningar. Delvis handlar det om att högskolorna behöver spara pengar på handledningstid och rättning, men det finns också goda skäl att träna på att samarbeta – det är ju få arbetsplatser där man kan sköta sig helt själv utan att behöva ha kontakt med kollegerna.Ibland får man välja vilka man vill jobba med, ibland är det läraren som delar upp studenterna. Många förespråkar den senare varianten för att inte högskolan plötsligt ska bli som grundskolan, där vissa hamnar utanför, och för att man sällan får välja sina medarbetare eller kunder i arbetslivet.Nils Bergel läser programmet civilingenjör & lärare, en kombinationsexamen vid KTH och Lärarhögskolan, men sitter under detta läsår i kårstyrelsen på heltid. På hans utbildning är det främst laborationer som görs tillsammans.– Vi brukar få välja vem vi vill labba med. I vår klass är det inga problem att hoppa in i någon annan grupp om de man oftast labbar med är borta.Nils tycker att grupparbeten är bra för inlärningen.– Kan man förklara något för någon annan kan man förklara det för sig själv. Det är en dimension av lärandet man inte kan uppnå på egen hand.Men om grupparbetet inte blir så lyckat, vad brukar det bero på?– Man kan ha haft en oklar arbetsfördelning eller inte gett bra feedback på varandras arbete. Man kanske saknar ödmjukheten att ta emot feedback också, säger Nils Bergel.

6 tips för bättre grupparbeten

1 Prata igenom allt ordentligt från början. Då undviker ni förhoppningsvis diskussioner senare om vad som är viktigt att ha med och kan också enas om ambitionsnivån.2 Gör en ordentlig plan för vilka tider ni ska jobba, så riskerar ni inte att någon i gruppen måste jobba eller hämta på dagis vid vartenda tillfälle. Med en tidsplan märker ni också om ni ligger bra till inför inlämningen eller behöver jobba på lite för att undvika att få tidsbrist i slutet.3 Om någon försöker smita undan, bit inte ihop och gör hans eller hennes jobb, utan säg till.4 Kör inte med personangrepp, och ta det heller inte personligt när någon kritiserar ditt arbete, utan satsa på att hålla en schyst och konstruktiv stil.5 Ge med dig någon gång. Försök inte få din vilja igenom i precis alla frågor. Arbetet i sin helhet blir tillräckligt bra ändå.6 Ta pauser då och då. Arbetet flyter på bättre om ni fikar och pratar om andra saker ibland.

klar

Artikellänk är kopierad

Studentliv
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro