ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gruvarbetarna fick sparken – nu slår de tillbaka

Sebastian Chaaban · 9 Sep 2013
Uppdaterad 10 Sep 2013

Gruvarbetarna fick sparken efter att ha fuskat med övertiden. Men nu slår de tillbaka. De närmaste cheferna ska ha godkänt systemet, skriver Dagens arbete.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

I början på året, den 18 februari, kom nyheten om att tjugo gruvarbetare på LKAB i Kiruna hade fuskat med arbetstiden och på så sätt fått ut högre lön.

Nyheten rörde upp starka känslor i Norrbotten och gruvarbetarna blev uthängda med namn internet.

Nu väljer de att för första gången berätta sin historia för tidningen Dagens arbete.

Gruvarbetarna menar att LKAB:s version inte stämmer – i stället ska de haft en överenskommelse med sina närmaste chefer om att få gå hem när arbetet var utfört, men ändå få betalt för hela perioden, skriver Dagens arbete.

En av gruvarbetarna säger;

– Det finns inte ett företag i världen som inte har koll på övertidsuttaget. Varför har de inte reagerat tidigare? När varje person i arbetslaget jobbar så mycket övertid. Sanningen är att arbetsledarna har varit nöjda. De har haft en självgående arbetsplats. När det hettar till så ljuger de för att skydda sig själva, säger gruvarbetaren till Dagens arbete.

Dagens Arbete skriver även att de har varit i kontakt med flera olika personer med ledande befattningar inom LKAB, som menar att gruvarbetarnas närmaste chefer självklart måste ha haft kontroll över övertidsuttaget.

De 20 gruvarbetarna fick säga upp sig själva från sina jobb, samt betala tillbaka en summa till företaget.

LKAB hävdar dock att de närmaste cheferna inte alls kände till upplägget med övertiden.

Företagets personalavdelning avslöjade upplägget när de samkörde system, och såg att gruvarbetare hade stämplat in på jobbet och fått övertid trots att de inte hade befunnit sig på arbetsplatsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro