ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gruvras kan förutspås

Aron Andersson · 6 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
En person omkom vid ett ras i LKAB:s gruva i Kiruna i lördagskväll. Driften orsakade en sättning i berget och rasmassor föll över en lastbil 700 meter under mark.  

En person omkom vid ett ras i LKAB:s gruva i Kiruna i lördagskväll. Driften orsakade en sättning i berget och rasmassor föll över en lastbil 700 meter under mark.   Foto: SCANPIX


Ny svensk mätmetod kan avslöja var och när ett ras kommer att inträffa

klar

Artikellänk är kopierad

En ny mätmetod kunde ha förhindrat helgens dödsolycka i Kirunagruvan. Skalvet skulle ha avslöjats tidigare.– De metoder som används i dag, inte bara för gruvdrift utan även för jordskalvsvarning, kommer från 80-talet. Ingen har gått in och sett detta som ett fysikaliskt problem, säger Ragnar Slunga som ligger bakom metoden Quakelook. Han har arbetat med geofysik i över 30 år och menar att dagens mätmetoder är förlegade.

– Ingen meteorolog skulle komma med stormvarningar på bara statistik. De vill räkna på lufttryck och det motsvarar precis spänningar i berget. Spänningar är nyckeln.Quakelook använder mätningar på mikroskalv för att beräkna de spänningar som uppstår. Genom att sedan behandla dessa efter fysikens lagar går det att förstå på vilka platser ett ras är mest troligt.  Likaså går det tidigare att se när ett ras kommer att inträffa. Till grund för metoden ligger över 300 000 mätningar genomförda på Island.– I dag görs analyser av mekanismerna för skalven men det görs främst för de mest välregistrerade händelserna. Vad gäller spänningsinformationen korreleras den bara till antalet mikroskalv, säger Ragnar Slunga.Raset i LKAB:s gruva är under utredning men berodde troligen på ett mindre skalv. Det är precis sådana skalv Quakelook är tänkt att varna för. – Min uppfattning är att de bör använda den här typen av analys. De samlar redan in mikroskalvsdata och analyskostnaden rör sig om mindre än 1 miljon per år, vilket är småpotatis jämfört med produktionen.LKAB har i dag fullt upp med att utreda lördagens dödsfall och är återhållsamma med att uttala sig om sina mätmetoder.– Vi får vara försiktiga med att kasta oss in i nya tekniska lösningar men kunde vi med annan teknik ha detekterat raset så är vi ju öppna för alla förbättringsförslag, säger vd Martin Ivert.Metoden bakom Quakelook går att använda redan i dag men slutprodukten ska vara färdig till sommaren. Ragnar Slunga har även för avsikt att ta fram en speciellt designad version för gruvor.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro