ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Grym gatmat lyser upp en grå himmel

Karin Ericson · 27 Feb 2014
Uppdaterad 19 Dec 2016

Gatumaten på grusparkeringen i Västra hamnen får Karin Ericson att le. De har en kul och lockande meny och har bbq-grill ute på torsdagar.

klar

Artikellänk är kopierad

Det skulle kunna vara en strålande dag med blå himmel i Västra hamnen. En lunch där trädäcken utgör stadens bästa sittplats och utsikten är ett glittrande hav.Men så är det inte. Himlen är en grå gröt och det är snöblandat regn. Jag står i en kö på en grusparkering och söker skydd under ett litet plasttak och vattendroppar ilar ner i min nacke. Men jag ler. Jag fanken ler. För jag står i kön till Novel Streetstyle – ett gatukök i början av Västra hamnen med en rolig meny som gör att jag vill tillbakai morgon igen. Vilken pärla!

Novel Streetstyle huserar i en rund liten låda. Det är trångt. På en meters yta står en kille i mörkt tjockt skägg och svart kockutstyrsel mellan stekbord, fritös och grytor. Men här lyckas de de fixa suverän gatumat. De får säkert hjälp av restaurangen Novel lite längre bort, i World trade center, som ligger bakom gatuköket.Jag älskar gatumat. Framför allt älskar jag att den roliga och medvetna gatumaten tar mer och mer plats i vår stad.

Streetfood är inte McDonalds eller Chicken Cottage eller för den delen pastavagnen – det kallar jag junkfood. Mat som gör att vi mår sämre. Streetfood kan tvärtom göra oss glada. Streetfood kan få oss att upptäcka nya smaker och matkulturer och är ofta tillagad av entusiastiska själar som vill ge oss en upplevelse. Res till vilken storstad som helst och gatumaten är en del av kulturen. Här är det en bra lunch.

På disken står picklad rödlök, surkål och hembakat bröd att spetsa sin lunch med. Jag hämtar med mig en kartong med blåmusslor som visar sig vara stora och matiga och de ligger i en smakrik vinsås som är tjockare och gräddigare än vanligt. En av de bättre moules frites jag provat i Malmö. De hemgjorda pommesen är dock något sumpiga.

På parkeringen, runt Novel Streetstyle, har man skapat ett staket av vedträd som ringar in en uteservering till sommaren. Men redan nu står utegrillar redo och Novel har BBQ varje torsdag. Jag tar mig dit. Där står en annan skäggig man i svarta kockkläder och grillar.

Ett plastbord står uppdukat under bar (grå) himmel fullt med olika sallader och röror. Grymt god tzatziki med flitigt strimlad salt gurka och mild vitlöksmak, fräsch cole slaw på rödkål, hemgjord äpplechutney, en helt sirapssöt rökig bbq-sås och mycket mer. Fräscht och bra. Grissidan är rejält saftig medan revbenen har fin yta men är något torra i köttet.Ta bilen, cykeln eller fötterna hit för en lunch under grå eller blå himmel. Våren ligger framför oss.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro