ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gubbarna ska rädda Bajen

Mikael Hellmyrs · 5 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tränaren Tommy Boustedt och Bruno Ohlsson snackar gamla minnen efter träningen med nya laget.
Tränaren Tommy Boustedt och Bruno Ohlsson snackar gamla minnen efter träningen med nya laget.Foto: Henry Lundholm
Skotträning på första passet.
Skotträning på första passet.
Mattias Jansson var en av 150–200 supportrar på plats.
Mattias Jansson var en av 150–200 supportrar på plats.

– Tjena, Tommy Boustedt, heter jag. Du är?– Jimmy Pärsson. – Bajens nya ruffgubbe! Trevligt att ses.

I ett nedgånget omklädningsrum på Zinkensdamm tar tränaren Tommy Boustedt och nystartade Bajen Fans Ishockey sats inför division 4-säsongen. Flera av spelarna skulle kunna vara farföräldrar till lagets ungdomar. Snittåldern på backarna är 41. Sex av spelarna är 50 eller äldre. Men alla har ett Hammarbyhjärta ˆ lika stort som benskydden tidigare landslagsmålvakten Sam Lindståhl sitter och drar på sig. I korridoren skakar Tommy Boustedt hand med spelare och ledare. Puckar, isoleringstejp och gröna träningsvästar ligger ouppackade och klubborna står uppradade. Skratten rullar och det pratas hockeyminnen. Åldermannen Jan-Åke "Eken" Ek, 57, byter om bredvid Bruno Ohlzon, 50. De har hållit igång med veteranhockey sedan de slutade.– Jag debuterade i Allsvenskan 1968 och var nog som bäst då också, funderar Eken och drar, med vis möda, byxorna över magen.

Bruno får en för liten träningströja och svär. Han debuterade i Elitserien 1982.– Bajen frågade och jag kände att jag måste ställa upp igen. Det ska bli skitkul men visst känner det lite pirrigt, fan jag är ju 20-25 år äldre än många av grabbarna, säger han och pekar mot "ynglingar" som Sam Lindståhl, 41.Alla samlas i ett omklädningsrum. Boustedt startar genomgången.– Grabbar jag är faktiskt lite tagen. Jag ska få leda er, Bajen, med spelare jag själv sett upp till sedan jag var liten pojk och det känns jävligt speciellt . Nu ska vi... Men vem fan sitter och pratar i telefonen hela jävla tiden?

Tommy Boustedt ritar pilar på tavlan och förklarar upplägget. Även om det "bara" är division fyra blir det inget "ävla lallande genom serien". Han undrar hur laget ställer sig till två träningsdagar/veckan i stället för en. Knäpptyst. Till sist säger en spelare:– Det blir bra. För då kan man vara borta en dag.Asgarv. Det verkar bli två träningsdagar.

Plötsligt hörs sång utanför. 150- 200 fans har kommit för att titta på träningen. Supportern Mattias Jansson, 27, säger att det är "enormt" betydelsefullt att fansen har ett hockeylag att titta på i vinter. Den kylslagna ishallen blir snabbt överfull. Träningen börjar lugnt men efter hand stegras intensiteten och det dånar i sargerna när tacklingar delas ut. Jimmys Pärssons hymlar inte om sin roll. Han ska puckla på. Gärna kasta handskarna, som han säger. Det lärde han sig hemma i Hälsingland med Alfta och Viksjöfors.– Jag flyttade upp till Stockholm enbart för att följa fotbollslaget. Nu ska vi klättra uppåt, säger Jimmy.Fansen sjunger sig igenom hela träningen. Tommy Boustedt möts av jubel och sång när han sist av alla släntrar ut efteråt.– Det här kommer aldrig mer att hända. Helt unikt, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Hellmyrs
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro