ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gud är diktator”

SVT · 11 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Författaren Liza Marklund om demokrati

klar

Artikellänk är kopierad

Om Liza Marklund skulle välja en världspresident skulle det bli Sydafrikas forne ledare Nelson Mandela.
Om Liza Marklund skulle välja en världspresident skulle det bli Sydafrikas forne ledare Nelson Mandela.

Vem skulle du rösta på som president för hela världen?– Det gäller att rösta på egenskaper framför person. Ledaren för världen måste vara tolerant, välutbildad, stringent och förlåtande. Det måste bli Nelson Mandela.

Kan terrorism förstöra demokratin?– Det beror på vad man menar med terrorism. Nelson Mandela definierades ju som terrorist och görs så fortfarande av delar av Bushadministrationen. I det fallet var det ju ”terroristen” som införde demokratin. Men det är klart att terrorism kan förstöra demokratin, fast det kan demokratier faktiskt också göra.

Vem styr världen?– Det gör vi själva. Världen är ingen naturkatastrof som ramlat ner i huvudet på oss, utan världen består av oss. Därför kan vi också förändra den. Däremot har vissa nationer och organisationer fått oproportionerligt stor makt, till exempel internationella storföretag som oljebolag. Problemet med dem är att de bedriver rovdrift och struntar i människor. De är bara ute efter att roffa åt sig och ge avkastning. Men det kan vi ändra på.

Varför ska man bry sig om att rösta?– Att gå och rösta är det enklaste sättet att utöva demokrati, och gör man inte det har man försuttit sin chans att sitta och gnälla. Man kan ju gå med i ett parti eller starta ett eget, eller gå med i en grupp som utövar påtryckningar på politiska partier.

Är kvinnor mer demokratiska än män?– Demokrati är inte en könsfråga. Det är heller ingen klassfråga. Det är en fråga om insikt, medvetenhet och tolerans, en utbildningsfråga, helt enkelt.

Är Gud demokratisk?– Gud är ju diktator. Gud är framför allt en idé, och han får de egenskaper vi ger honom. Han har sagt att du måste tycka exakt som han, annars hamnar du i helvetet; ”gör exakt som jag säger, annars är du en dålig människa”. Däremot var ju Jesus demokrat, men han är ju inte Gud.

Är demokrati bra för alla?– Demokrati är det bästa styrelseskick vi har för de flesta på lång sikt.

Vad skulle kunna få dig att starta en revolution?– Det beror på vad du menar med revolution. Att revoltera är ju alltid rätt mot alla typer av förtryck.Man bör till exempel alltid revoltera mot patriarkatet, tycker jag. Är det så att man verkligen blir förtryckt har man både rättighet och skyldighet att göra revolution.

Är diktatorer någonsin goda?– En diktator är per definition en förtryckare, en ond människa, tycker jag. Det behöver inte innebära att allt som en diktator gör är ont. Det finns säkert bra saker som diktatorer gjort. Men är de diktatorer så är de förtryckare.    

klar

Artikellänk är kopierad

SVT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro