ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gudrun Schyman avgår som partiledare för Fi

Annica Ögren · 28 Okt 2018
Uppdaterad 28 Okt 2018
Gudrun Schyman avgår som partiledare för Feministiskt initiativ.

Gudrun Schyman avgår som partiledare för Feministiskt initiativ. Foto:  KINDBLAD VERONICA / Aftonbladet / IBL Bildbyrå


Efter elva år som partiledare för Feministiskt initiativ lämnar nu Gudrun Schyman posten som partiets ledare. Men i partiet finns hon kvar. Det rapporterar DN.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var efter årets valresultat, då Fi landade på 0,45 procent i riksdagsvalet, som Gudrun Schyman bestämde sig. Partiet hade tappat mer än åtta av tio väljare.

– Min första tanke efter valet var att jag nog inte kunde gå nu, när alla deppade, och att det skulle verka som att jag lämnade ett sjunkande skepp. Men så är det ju inte. För även om vi gjorde ett sämre valresultat än vi hade hoppats är partiet mer stabilt än vi har varit tidigare. Vi hade listor i ett sextiotal kommuner, och över hundra lokala grupper, säger hon, till DN.

Blir kvar inom partiet

Hon försäkrar dock att hon blir kvar inom partiet, men i en ny roll som ledare för den politikerskola som ligger i startgroparna, ”Fi Akademi”. Hon blir även kvar i kommunalpolitiken i Simrishamn.

På frågan om hon aldrig blivit ledsen över valresultatet och bakslagen svara hon:

– Inte sådär, alltså…

Hon fortsätter:

– Jag ser ju historiskt på de här sakerna. Nästa år är det hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. De höll ju på länge – tänk om de hade lagt av efter tio år?! Se hur de reste, hur de slet. Jag kan känna mig besläktad med dem, som jag kammar igenom Sverige. Bär bokpåsar. Det är så det går till. Förändringen börjar, och sedan fortsätter den, säger hon till tidningen.

Schymans politiska karriär

Gudrun Schyman har varit politiskt aktiv sedan i mitten av 1970-talet. 1993 valdes hon till partiledare för Vänsterpartiet, som tredubblade väljarstödet under hennes ledarskap.

År 2003 avgick Schyman efter att det framkommit att hon gjort felaktiga skatteavdrag, hon satt kvar i riksdagens om politisk vilde.

2005 bildades Feministiskt initiativ, med Schyman på en delad partiledarpost. Partiet har aldrig klarat riksdagsspärren, men har sedan 2014 har de ett mandat i EU-parlamentet. I dag är partiet representerat i fullmäktige i 13 svenska kommuner, skriver DN.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro