ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gudrun Schyman: Det är otroligt roligt”

Ulrica Widsell · 13 Apr 2014
Uppdaterad 14 Apr 2014

Fi, Feministiskt initiativ är på frammarsch. Stödet för Fi växer och den senaste väljarbarometern från Yougov och Metro pekar på att Fi närmar sig 2 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Gudrun Schyman på förra valvakan, 2010. Vid årets riksdagsval ser betydligt fler röster ut att gå till Fi.
Gudrun Schyman på förra valvakan, 2010. Vid årets riksdagsval ser betydligt fler röster ut att gå till Fi.Foto: TT

Förra riksdagsvalet 2010 röstade 0,4 procent av väljarna på Fi, så närmare 2 procent innebär en rejäl ökning av väljarstödet.

– Fantastiskt! Det är otroligt roligt. Jag är ju ute väldigt mycket och märker att det är fart i den här rörelsen. Det är inte konstigt att det också börjar synas i opinionsmätningarna, säger Gudrun Schyman, talesperson för Fi.

I senaste mätningen från Yougov och Metro får gruppen ”Övriga”, partier som inte finns i riksdagen, 2,7 procent av rösterna. I förra mätningen som presenterade i mars fick de partierna 1,4 procent.

– Det är speciellt Feministiskt initiativ som drar upp hela den här gruppen. Det ser vi tydligt. Jag uppskattar att närmare 2 procent svarat att de väljer Fi, säger Lars Gylling, nordisk kommunikationschef på Yougov. 

LÄS MER: Rödgrönas försprång ökar

Yougov har hittills inte delat upp väljarsympatierna i gruppen "Övriga" mellan olika små partier, men från och med nästa mätning kommer Fi att bli ett eget alternativ. 

– Det är intressant att följa partiets utveckling, säger Lars Gylling.

I senaste Sifo-mätningen har Fi stöd av 1,3 procent av väljarna i riksdagsvalet.

Fi satsar på att vara synliga och delta i debatter i sociala medier.

– Det är vår möjlighet. Det gör oss också väldigt tillgängliga, säger Gudrun Schyman.

LÄS MER
Fi större på Facebook än i verkligheten

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet menar att det är tydligt att Fi lyckas mobilsera väljare i sociala medier.

– Hur långt det bär är en annan fråga, säger han.

Senaste veckan har debatten om Fi-väljarna handlat mycket om huruvida de kan bli ett hot för det rödgröna blocket. Om partiet inte klarar 4-procentsspärren riskerar det att ta röster från de rödgröna och gynna Alliansen.

– Det är en klassisk diskussion för partier som är små, ska man rösta efter hjärtat trots att partiet kanske inte tar sig in i riksdagen? Om det närmar sig gränsen brukar fler rösta med hjärtat, säger Jonas Hinnfors.

LÄS ÄVEN: ►Abba-Benny skänker 100 000 till Fi

Sociala medier gör oss mer politiskt aktiva

Rödgrönas försprång ökar

De rödgrönas försprång ökar. I senaste mätningen från Yougov och Metro ligger Alliansen 13,1 procentenheter efter. Det är det största försprånget sedan mätningarna startade 2011.

Avståndet mellan de rödgröna och Alliansen har ökat också sedan förra mätningen som presenterades i mars i år. Då var försprånget 12,5 procentenheter.

– Väljarna är besvikna på regeringens politik, om arbetslösheten och skolan. Det ser ut som att vi har en bra grund att fortsätta på. Det är fem månader till valdagen. Det är lång tid i politiken, säger Carin Jämtin, partisekreterare för Socialdemokraterna.

Det växande glappet beror främst på att Allianspartierna backat något.

– Det är små skillnader och man ska inte dra för stora växlar på det, men man kan ju konstatera att Alliansens uppförsbacke inte blivit mindre, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– KD förlorar väljare både till moderaterna och till SD, säger Lars Gylling, nordisk kommunikationschef på Yougov.

Arbetslösheten är fortsatt viktigaste frågan för väljarna, före skolan och sjukvården.

När det gäller förtroendet för partiledarna litar 29,9 procent på statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och 22,3 procent har förtroende för Stefan Löfven (S).

– Det är intressant att Reinfeldt har mycket större förtroende än Löfven, men S har mycket större väljarstöd än M, säger Lars Gylling.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro