ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gudrun Schymans känga mot Almedalen: "Mindre politik"

Frida Sundkvist · 30 Jun 2013
Uppdaterad 30 Jun 2013

Gudrun Schyman vet hur man klarar sig i Almedalen med lite pengar. "Vi har inga andra medel än mun mot mun, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Feministiskt initiativ går till nästa års val under parollen "ut med rasisterna – in med feministerna", och en av utmaningarna är att med knappa medel nå ut med budskapet. Gudrun Schyman är  taggad inför Almedalsveckan. 

– Partierna har en dag var. Vi tar alla dagar, säger Gudrun Schyman i telefon med Metro.

– Vi lever in en situation som jag kallar för skarpt läge. Vi ser ett sönderfall på många områden. Stora klyftor som ökar, traditionell ekonomi i EU som faller ihop, klimatfrågorna blir allt mer akuta och könnstereotyper ger destruktiva uttryck.

För att nå ut med budskapet i Almedalen hyr Feministiskt initiativ en del av Donners plats i Visby.  För tre år sedan brände hon upp 100 000 kronor här, för att uppmärksamma löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

– Vi har inga andra medel än mun mot mun. Vi har inga helsidesannonser så vi måste synas och höras. Donners plats är ett bra ställe för det, säger hon. 

– Vi betalar själva för att åka dit och bo. Vi har inga pengar och kan inte lägga några pengar på det. Vi har betalt polistillståndet för Donners plats men i övrigt bekostar vi det själva. 

Samtidigt som man i stort sett måste vara i Almedalen, tycker hon att politikerveckan förlorat mycket av vad den en gång var. 

– Det unika var att det var politik på ett annat sätt. Människor kunde mötas på ett otraditionellt sätt och det var en intressant arena för oväntade möten och samtal. Nu visar man upp sig, stora företag och myndigheter med väldigt mycket pengar. Folkliga organisationer får allt svårare att få plats och då går man miste om de här mötena. 

– Det blir mer och mer mässa, och mindre politik.

Hon är kritisk till hur de åtta riksdagspartierna hanterar de problem hon ser i samhället i dag. 

– Riksdagspartierna kan inte motarbeta rasism och de kan inte jämställdhet. Representationen i styrelser backar, samtidigt som alla säger sig vara för jämställdhet. Allt fler har börjat genomskåda dem och fler kommer våga vara feminister på valdagen. 

I förra riksdagsvalet fick Feministiskt initiativ mindre än en procent av rösterna. 

– Nu är det tredje gången gillt. Jag står inte ut med den här utvecklingen som pågår. Vi måste ändra och ta större ansvar. Vi ska inte bli röstboskap som ska välja kamrer var fjärde år, säger hon. 

– Förra valet var det 25 000 som röstade på Feministiskt initiativ. Om alla gör det igen och tar med sig tio kompisar så är det klart. Det är inte svårare än så. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro