ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Guds bud ska befria Uganda, säger rebelledare

Stockholm TT · 28 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Journalisten Sam Farmar vid den brittiska tidningen The Times står för bedriften att ha lyckats intervjua Joseph Kony, ledare för den beryktade ugandiska gerillarörelsen Herrens motståndsarmé (LRA).

Ett par LRA-medlemmar, som avslöjade att de själva rövats bort av milisen som barn, eskorterade Farmar från Nairobi i Kenya till Juba i södra Sudan. Därifrån fick de sällskap med Riek Machar, en före detta gerillaledare som numera är vicepresident i det autonoma Sydsudan.

De färdades i ett par dagar på usla skogsvägar, tills Farmar på sin satellittelefon kunde avläsa att de befann sig i Kongo-Kinshasa. Inne i en djungelglänta träffade han den mytomspunne Kony, som trots sitt avlägsna gömställe hade hunnit få ett exemplar av senaste numret av tidskriften Newsweek. "Propaganda" När Kony fått på sig en mikrofon, som han först misstänkte var en apparat för att spåra hans gömställe, dementerade han alla de kända uppgifterna om att hans gerilla skulle röva bort barn och mörda och stympa civila. -Det är inte sant. Det är propaganda. Museveni gick ut i byarna och skar av folks öron och sa att det var LRA som gjorde det. Jag kan inte skära av min brors öra, jag kan inte döda min brors öga, säger Kony på knagglig engelska och skyller övergreppen på den ugandiske presidenten Yoweri Museveni. Tillsammans med fyra av sina kommendanter åtalades Kony förra året vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Men alla anklagelser är falska, bedyrar han. -Jag är inte skyldig. Åklagarna hör bara vad Museveni har påstått. Andarna talar Joseph Kony bekräftar att Guds tio budord är hans ledstjärna. -Ja, vi slåss för Tio bud. Är det dåligt? Det är inte mot mänskliga rättigheter. Och budordet gavs inte av Joseph. Det gavs inte av LRA. Nej, budordet gavs av Gud. Han förklarar att han vägleds av andar. -De talar till mig. De laddas genom mig. De säger vad som ska hända. De säger: du, herr Joseph, berätta för ditt folk att fienden tänker slå till. Farmar frågar diskret en av Konys medarbetare om LRA skulle falla i spillror om Kony dör. Medarbetaren verkar inte förstå frågan. -Kony skulle aldrig dö. Jag är säker på att han inte kan dödas.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro