ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Guidade turer på arabiska orsakar kritikstorm på sociala medier

Sofia Börjesson · 10 Jun 2016
Uppdaterad 10 Jun 2016
Glimmingehus ska erbjuda två guidade turer på arabiska i sommar. Nu rasar kritiker på sociala medier.

Glimmingehus ska erbjuda två guidade turer på arabiska i sommar. Nu rasar kritiker på sociala medier. Foto: IBL/Alamy/Maria Swärd


I sommar kommer 2 av 456 guidade turer i den medeltida borgen Glimmingehus att erbjudas på arabiska. Och det är något som har lett till massiv kritik i sociala medier.

klar

Artikellänk är kopierad

I onsdags berättade platschefen Jan Olofsson om nyheten på Glimmingshus Facebook-sida. Förutom svenska, engelska, tyska och teckenspråk kommer man att erbjuda två arabiska guidningar i borgen i sommar.

– Vi vill sänka tröskeln för de många nytillkomna som har svårare att ta sig ut på sådana här saker, säger han till Metro.

Men Jan Olofsson hade inte räknat med den massiva kritiken på Facebook. I det milslånga kommentarsflödet är det bland annat några som rasar över att man väljer arabiska framför finska, och andra som anser att beslutet kommer att leda till islamisering och samhällets förfall. Till exempel går det att läsa: ”Det är sådana som ni som bidrar till att det svenska samhället rivs sönder.”

– Jag blir ledsen när jag läser vad som skrivs i kommentarsfältet, även om många också är positiva. Vi erbjuder 456 visningar på svenska, 78 på engelska, tio på tyska och två på teckenspråk – och så lägger vi till två på arabiska. Att det skulle uppröra folk så mycket hade jag inte förväntat mig, säger han.

Trots kritikstormen kommer de guidade turerna på arabiska att genomföras i sommar, den ena äger rum den 26 juli och den andra den 12 augusti.

– Nu får det här blåsa förbi. Kommande år kanske det blir ett annat språk vi lägger till. I en kommentar på Facebook utlovade jag finska visningar, så vi får väl se.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Börjesson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro