ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Guide: 10 storslagna nöjesfält världen över

Gustaf Larsson · 4 Sep 2018
Uppdaterad 4 Sep 2018

Foto: Unsplash/IBL


Världen kryllar av nöjesfält, det ena mer fartfyllt än det andra. Så har du tröttnat på Liseberg och Gröna Lund finns det andra, något mer storslagna, nöjesparker att besöka världen över. Här är några av de allra häftigaste.

klar

Artikellänk är kopierad

Canada’s Wonderland

Ännu är den inte invigd, men under 2019 invigs världens högsta, snabbaste och längst dykande berg- och dalbana på Canada’s Wonderland. Utöver det har nöjesfältet redan i dag ett stort utbud för den karusellsugna. Yukon Striker, som den nya och 1,2 kilometer långa banan heter, får dela plats med 200 andra attraktioner, varav 16 av dem är berg- och dalbanor.

Toronto, Canada

Legoland, Billund

Legolands mest berömda område är Minilandet, där besökarna får roa sig med att studera över 20 miljoner legobitar ihopbyggda till allt från kända byggnader till stora landskap. Runt om nöjesparken finns det även karuseller, vattenleksaker och restauranger i plural samt en stor Legoinspirerad piratpark. Bomber och granater alltså, för här får ni inte en lugn stund.

Billund, Danmark

Orlando är nöjesfältens högborg. Inte minst med anledning av Disney World. Foto: Flickr
Orlando är nöjesfältens högborg. Inte minst med anledning av Disney World. Foto: Flickr

PortAventura

Med dryga tre miljoner besökare varje år befäster PortAventura rollen som Spaniens största nöjespark. En dag blir knapp för att ta sig igenom parkens alla kvadratmeter, då det finns totalt två parker – varav en Ferraripark – och massvis med karuseller, golfbanor och hotell. Området är uppdelat i olika länder, så du kan besöka bland annat Kina, Medelhavet och Mexiko.

Salou, Spanien

Walt Disney World Resort

När världens bästa nöjesparker koras varje år har Orlando i Florida inte sällan med fyra, fem bidrag. Den här listan är inget undantag. Ett av de största, ja faktiskt ett av världens största, är Walt Disney World Resort. Innanför den hisnande inträdessumman runt tusingen finns det ett utbud av fyra temaparker, två vattenparker och över 20 hotell.

Orlando, Florida

Europa Park

Med sina 900 000 kvadratmeter och 109 attraktioner är Europa Park i Tyskland en av Europas största nöjesparker. Som namnet antyder har parken en tydlig Europa-koppling. Med områden som Island och Ryssland – och 13 andra länder där emellan – kan man ta sig genom stora delar av vår kontinent på ett och samma ställe. Kanon ju.

Rust, Tyskland

Prater har flest berg-och dalbanor i Europa. Foto: IBL
Prater har flest berg-och dalbanor i Europa. Foto: IBL

Prater

På delad Europaetta, tillsammans med tyska Rust, i antal berg- och dalbanor ser vi Prater i Österrike. Utöver Disneyland i Paris är det även Europas största i sitt slag. Apropå stora grejer, som är lite av nöjesfältens grej, kan du åka upp i det gigantiska pariserhjulet Riesenrad och blicka ut över hela Wien. Bara det kan vara värt ett besök i sig.

Wien, Österrike

Beto Carrero World

Sydamerikas största nöjesfält bjuder på det mesta i nöjesväg. Visst, det finns otaliga berg-och dalbanor och andra åkattraktioner, men det mest fascinerande med platsen är bredden på utbudet. Det finns bland annat ett Zoo, ett stort skräckhus och en filmstudio där man kan stöta på diverse kända filmkaraktärer. Stort, färgglatt och fartfyllt, med andra ord.

Penha, Brasilien

Le Puy du Fou

Nog för att Le Puy du Fou inte har karuseller och andra traditionella nöjesfältiga ting i sikte, men det är ändå ett underhållningsmecka att lita på. En renässansfestival på steroider, kan man kalla det, där man får följa allt från vikingar till en sprakande show med ett grekiskt gladiatorspel. Den historiska temaparken är den näst största i Frankrike, efter Disneyland.

Les Epesses, Frankrike

Världens högsta berg- och dalbana är Kingda Ka på Six Flags. Foto: Wikimedia och Flickr
Världens högsta berg- och dalbana är Kingda Ka på Six Flags. Foto: Wikimedia och Flickr

Six Flags Great Adventure

Nöjesfältens stora fanbärare världen över må ändå utses till Six Flags. En av deras anläggningar är Great Adventure, belägen i New Jersey. Där finns aktiviteter för hela familjen, allt från en klassisk gokartbana till berg- och dalbanor modell ofarliga. Sedan finns även mer våghalsiga karuseller, som den just nu högsta i världen – superbygget Kingda Ka.

Jackson, New Jersey

Dreamworld

Inne i temaparken Dreamworld kan man, utöver att besöka deras Zoo, välja mellan över 40 attraktioner, varav fem av dem är berg- och dalbanor. Den värsta av dem alla är Tower of Terror 2, där den våghalsiga slussas in och ut genom en tunnel i en våldsam hastighet. Det ser förskräckligt ut, rent ut sagt, men säkert kul för den som är lagd åt det hållet.

Queensland, Australien

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro