ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Guide: Allt du behöver veta inför Sveriges sista gruppspelsmatch

Filip Häggberg · 25 Jul 2017
Uppdaterad 25 Jul 2017
Lotta Schelin var en av målskyttarna när Sverige besegrade Ryssland med 2-0.

Lotta Schelin var en av målskyttarna när Sverige besegrade Ryssland med 2-0. Foto: Maja Suslin/TT


Sverige spelar på tisdagskvällen sin sista gruppspelsmatch i fotbolls-EM mot Italien. Sverige leder just nu gruppen – här är alla förutsättningar inför kvällens batalj.

klar

Artikellänk är kopierad

Motståndaren

Italien har förlorat sina två tidigare matcher och har ingen möjlighet att gå till kvartsfinal, även om de skulle vinna över Sverige. Laget förlorade i premiären mot Ryssland med 1-2 och föll med samma siffror mot Tyskland.

Italien kommer troligen att ställa upp i en 4-3-3-uppställning, och det främsta anfallsvapnet kommer från kanterna.

– De har inte särskilt mycket kreativa centrala anfall. De kommer nog spela längre bollar mot Girelli (italiensk anfallare, reds. anm.) och försöka vinna boll högt upp, säger Thomas Dennerby, som scoutat Italien åt det svenska landslaget, till Sportbladet.

Läget i svenska laget

Stina Blackstenius, tvåa från höger i bild, gjorde 2-0-målet mot Ryssland.
Stina Blackstenius, tvåa från höger i bild, gjorde 2-0-målet mot Ryssland.Foto: Foto: Maja Suslin/TT

Efter 0-0 mot storfavoriten Tyskland i premiären dammade Sverige av Ryssland med en 2-0-seger i andra matchen. Det innebär att Sverige i princip är klara för kvartsfinal. För att Sverige ska misslyckas att avancera ska de förlora mot Italien, samtidigt som Ryssland besegrar Tyskland med mindre marginal.

Den ena målskytten mot Ryssland, Stina Blackstenius, byttes ut kort efter sitt mål efter en smäll mot huvudet. Hon är dock spelklar till kvällens match.

Med tanke på att det ska så pass mycket till att Sverige ska missa kvartsfinal spekuleras det i att förbundskapten Pia Sundhage kommer att vila nyckelspelare, för att ha dem fräscha till slutspelet.

Så vinner Sverige gruppen

Inför den tredje och sista gruppspelsomgången leder Sverige sin grupp B. Detta tack vare att man har bättre målskillnad än Tyskland, som har lika många poäng.

Om Sverige vinner mot Italien och Tyskland samtidigt besegrar Ryssland, så vinner Sverige gruppen, förutsatt att Tyskland inte vinner med större marginal. Skulle Sverige vinna med exempelvis 2-1, och Tyskland med 2-0, skulle lagen hamna på samma poäng, samma målskillnad, och lika många antal gjorda mål. Vilket lag som vinner gruppen då avgörs på vilket lag som dragit på sig minst antal gula och röda kort, så kallat disciplinära poäng. Där är det i nuläget Sverige som är i förarsätet, som bara fått ett gult kort. Tyskland har fått fyra.

Sverige kan även vinna gruppen vid ett oavgjort resultat, men då får inte Tyskland besegra Ryssland.

Vad händer sen?

Om Sverige går till kvartsfinal, vilket allt talar för, är deras motståndare klar efter kvällens match. Kommer Sverige etta i grupp B möter man Danmark, som kommer att sluta som tvåa i grupp A. Hamnar Sverige på andra plats ställs man i stället mot hemmanationen Nederländerna.

pil
Fakta: Sverige-Italien

När? Tisdag 25/7 20:45

Var? Doetinchem, Nederländerna

Tv: TV4 eller Cmore Fotboll

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro