ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Guide: Här är bästa shoppingen i Bangkok

Johan Öberg · 21 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
MBK är en billig, trång jättegalleria vid Siam Square, området med flest gallerior och varuhus.

MBK är en billig, trång jättegalleria vid Siam Square, området med flest gallerior och varuhus. Foto: Johan Öberg, Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Att resa ända till Bangkok bara för att handla vore dumt. Men väl där är shopping mer eller mindre ett måste – här finns ett makalöst utbud och priserna är mycket attraktiva. Metro har valt ut en bunt godbitar.

Gallerior

Det öppnar allt fler lyxiga gallerior. Högst är koncentrationen runt Siam Square, där Siam Paragon, www.siamparagon.co.th, är nyast och tjusigast. Vill man köpa en Ferrari har man kommit rätt. Här trängs berömda lyxmärken som Bulgari, Burberry, Versace och Chanel. Mer titta än handla.Men några timmar på det jättelika akvariet Siam Ocean World är ett måste – allt från söta clownfiskar till grymma hajar. Och så ligger en multibiograf i huset, där utländska storfilmer ofta har premiär snabbt.

Gaysorn, www.gaysorn.com, och Emporium, www.emporiumthailand.com, (skytrain-station Chit Lom respektive Phrom Phong) är ännu lyxigare – kolla kön utanför Louis Vuitton när de får in nyheter. Men prickar man lyxgalleriornas reor har man möjlighet till riktiga fynd. Sommartid är reorna som hetast. Glasögon tillhör fynden i Thailand – optiker finns det gott om, liksom äkta modebågar från Italien. Priserna är runt hälften mot hemma.

Främst bland de billiga galleriorna är MBK (station Siam), med mycket vardagsprylar och kläder plus kopior av det mesta. Billiga bra resväskor är ett fynd här, liksom reorna på bottenplanet. Ett bra ställe för elektronik dessutom, även om Pantip Plaza på Petburi Road är större.

Mellan lyx och billigt placerar sig den allra största gallerian Central World Plaza, www.centralworld.co.th, (station Chit Lom) och över gatan från MBK ligger Siam Center, www.siamcenter.co.th, med flera unga thailändska modeskapares affärer. Bra, billig skivaffär dessutom. Alla gallerior har superba matavdelningar och ett gigantiskt restaurangutbud. Men snabbmat från gatustånd utanför är också fint.

Elektronikutbudet är enormt – så det gäller att veta vad man verkligen vill ha.
Elektronikutbudet är enormt – så det gäller att veta vad man verkligen vill ha.Foto: Johan Öberg

Varuhus

Varuhusen har kommit lite i skymundan av alla gallerior. Men Robinson, Tokyu med flera har gott om thailändska, japanska, amerikanska och europeiska märkeskläder och bra matavdelningar. Fortfarande kan europeiska kvinnor ha svårt att hitta rätt sko- och klädstorlek, men för män är det sällan ett problem.

Marknader

Pricka in en lördag eller söndag och åk till Chatuchak Weekend Market, intill Skytrains norra ändstation Mo Chit. På vardagar är bara en del av de 8 000 stånden öppna. Den som vill köpa hantverk, souvenirer och kopior av kläder hittar här ett större utbud än i affärer och gatustånd längs turistiga gator som Silom Road. Och här är det mycket enklare att pruta, priset hamnar ofta 20–50 procent under det (redan låga) på gatan. Dyra Jim Thompson är en klassisk silkes- och inredningskedja – kolla deras utbud och köp nästan samma saker här till en bråkdel av priset. Du hittar också kläder av unga thaidesigner och ett jätteutbud av ungdomsmode, jeans, skor, skjortor, t-tröjor, barnkläder, underkläder med mera – till extremt bra priser. Sedan finns allt från bonsaiträd till industriverktyg på egna avdelningar. Missa inte den urgulliga djuravdelningen med sina välfriserade hundvalpar. Marknaderna i China Town och de indiska kvarteren är oturistiga, kul och exotiska – fynda något udda! Nattmarknaden (mest kopior) på Patpongs porrgator är poppis men försäljarna otrevliga.

Undvik! Kopior

Allt kopieras. Kopiorna av modeväskor håller ofta toppklass och kan lätt kosta minst 500 kronor, men betänk då att originalen kostar minst tio gånger så mycket. Väskaffärerna längs Thanom Silom har hemliga filialer med större utbud dit bara vissa får tillträde. Märken som Lacoste, Polo, YSL med flera är så vanliga som kopior att originalen har fått pressa priser så lågt att det lönar sig att köpa äkta vara, för kopiornas kvalitet är inte alltid så märkvärdig. Det smygs aningen mer numera med kopierade cd och dvd, men ingen som är intresserad kan missa dem. Ett tips – be att få se sista kapitlet på dvd:n. Funkar det är hela skivan okej. Bra ställen för sådant är Kao San Road och Pantip Plaza.

Vill du ha Scarletts klänning? Många skräddare är bra på att kopiera om du har bra bilder.
Vill du ha Scarletts klänning? Många skräddare är bra på att kopiera om du har bra bilder.Foto: Scanpix

Skräddare

Reklamblad och broschyrer kryllar av erbjudanden i stil med ”två kostymer och tolv skjortor” för några tusen baht – men köp inte, det går inte att få  kvalitet för det priset ens i Thailand. Staden är full av skrädderier. Fråga runt bland nöjda resenärer och strunta i affärer som försöker ropa in dig. Ta tid på dig när du väljer material och räkna med flera dagars provningar innan allt är klart. En bra kostym kostar från 1 000 kronor, skräddarsydda skjortor i egyptisk bomull runt 200. Många skräddare är skickliga på att kopiera trender. Ta med ett modefoto eller favoritklänningen och de fixar en likadan. Handgjorda skor är också bra köp.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro