ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GUIDE: Krisen i Grekland

Metro-TT · 8 Nov 2011
Uppdaterad 8 Nov 2011

Foto: Scanpix


Steg för steg – så hamnade Grekland i totalt kaos.

klar

Artikellänk är kopierad

2001 Byter valuta Euron ersätter drachmer som valuta. Nu försvinner den av Grekland frekvent använda möjligheten att devalvera valutan som krisåtgärd.

2007Snabbt växande Från millennieskiftet till 2007 var eurozonens snabbast växande ekonomi, samtidigt som stora underskott tilläts växa fram i den offentliga sektorn.Grekland

2007 Turismen tappar stort Finanskrisen slår hårt mot Greklands två största näringsgrenar: turismen och hamnarna. Turistnäringen beräknas tappa cirka 15 procent av omsättningen.

6 december 2008Första protesterna Protester utbryter efter att en 15-årig pojke skjutits av polisen. Men snart övergår allt i protester mot en allt mer stigande ungdomsarbetslöshet och maktkorruption.

Tidigt 2010 Försökte dölja bristerna I början av 2010 upptäcks att rapporterat in falska rapporter till EU för att dölja landets skuldsättning. I verkligheten klarade landet inte kraven för att ingå i eurosamarbetet.Grekland

5 mars 2010Ska spara 4,8 miljarder euro Ett rigoröst sparprogram införs där bland annat offentliga löner sänks och pensionsålder höjs. Målet är att spara 4,8 miljarder euro och att få nödlån från EU.

27 april 2010Värdepapper "värdelösa" Grekiska statspapper anses nu vara i princip värdelösa och får statusen "junk" av kreditvär-deringsinstitutet Standard & Poor's.

2 maj 2010Nödlån och sparprogram  Euroländerna och internationella valutafonden beslutar att ska få 110 miljarder euro i nödlån, på villkor att hårda sparprogram införs. 5 maj 2010Tre dör i protester En nationell strejk utbryter i protest mot nedskärningarna. Tre människor dödas, ett tiotal skadas och hundratals grips. Tidigt 2011Var tredje ung arbetslös Nu beräknas ungdomsarbetslösheten i ha nått till hisnande 38,5 procent. Bara Kroatien och Spanien har fler arbetslösa ungdomar enligt Eurostat. Juli 2011Får lägre ränta på lån EU beslutar att ska få nödlån till den lägre räntan på 3,5 procent.GreklandGreklandGrekland

5 oktober 2011Generalstrejk utropas En generalstrejk utropas och landet stängs för en dag. I vissa mätningar svarar nu så många som 62 procent av folket att de inte står bakom nedskärningarna. 7 oktober 2011Når inte målen Greklands regering varnar för att landet inte kommer att nå upp till de besparingsmål som satts som krav för nödlånen.

20 oktober 201116,5 procent arbetslöshet Nya sparåtgärder ska röstas igenom i parlamentet. Bland annat uppsägningar inom offentlig sektor. Arbetslösheten är nu 16,5 procent. 31 oktoberUtspel om folkomröstning Greklands premiärminister Papandreou lovar folkomröstning i ett försök att återfå folkets dalande förtroende. Slutet av oktober 2011Skuldnedskrivning EU, den europeiska bankföreningen och Grekland kommer överens om att skriva ner bankernas fordringar med hälften.

4 november 2011Folkomröstningen slopas Förslaget om en folkomröstning lades på is sedan Tyskland och Frankrike förklarat att det skulle vara samma sak som att grekerna röstar om huruvida de vill vara kvar i eurozonen eller inte. 5 novemberVinner förtroendeomröstning Greklands socialistregering, med premiärminister Giorgos Papandreou, vinner med knapp marginal en förtroendeomröstning. Papandreou meddelar på ett par dagar senare att han är beredd att avgå, om detta är vad som krävs för att kunna få med sig Greklands högeropposition på en koalitionsregering. 6 novemberNy regering tar form Socialistregeringen ersätts av en blocköverskridande övergångsregering. Regeringspartiet Pasok och högeroppositionen inleder förhandlingar om hur krisuppgörelsen med eurozonen ska genomföras. Målet är att få det sjätte stödpaketet godkänt för att kunna klara landets kommande utbetalningar.

Nyval har spikats till februari 2012.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro