ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Guide: Så gör du en animerad GIF

Hugo Ewald · 6 Nov 2015
Uppdaterad 8 Nov 2015

Alla älskar GIF:ar, de där rörliga bilderna som fyller hela nätet. Men hur gör man egentligen en själv? Läs Metros guide och gör dina egna GIF:ar!

klar

Artikellänk är kopierad

quotation startView post on imgur.comquotation end

1987 introducerades filformatet GIF för att skapa ett effektivt sätt att presentera bilder i färg på utan det tog för mycket plats på datorer. Formatet är visserligen ganska begränsat med dagens mått mätt: en GIF-bild kan till exempel bara innehålla 256 färger vilket gör att fotografiers kvalitet blir betydligt sämre om den sparas i GIF.

Men trots att GIF är ett föråldrat filformat för bilder har det en fördel som format som JPEG och PNG inte har – GIF:ar kan animeras. Och just därför har GIF:ar under de senaste åren tagit över hela internet – till en sådan grad att GIF förmodligen är det mest kända filformatet.

Rent tekniskt sett består en GIF av flera olika bilder som visas i rad. De går att göra i Photoshop och diverse bildbehandlingsprogram, men i regel är det lättaste sättet att göra GIF:ar via webben. Så här gör du!► LÄS MER: Här är historien bakom SL:s märkliga hundreklam

Från en Youtube-film

Har du en Youtubelänk är det relativt enkelt att göra en GIF. Det finns otaliga tjänster på nätet som låter sig göra GIF:ar från videoklipp, som till exempel Imgur. Använder du Imgur skapar du en GIF genom att göra som följande.

1. Gå in på Imgurs Video till Gif-tjänst.

2. Klistra in länken till videon du vill göra en GIF av.

3. Välj sedan var du vill att GIF:en ska börja och sluta.

4. Klicka på "Create GIF"

5. Vänta.

6. När GIF:en är klar är det bara att ladda ned den. Antingen kan du klicka på "Download image" för att ladda ned den till datorn eller så kan du använda dig av länkarna du får för att dela bilden direkt på sociala medier.► LÄS MER: Guide: Så viralgranskar du bilder – fyra enkla steg

Från egna bilder

Har du en serie bilder du vill göra till en animerad GIF finns det även flera onlinetjänster för det. En av dessa är EZgif. Så här gör du!

1. Gå in på EZgif:s GIF-skapare. 2. Välj filerna du vill göra en GIF av.

3. Tryck på upload.

4. Om bilderna är av olika storlek kan du låta tjänsten göra om bilderna så att de är i samma storlek.

5. Välj sedan hur lång tid det ska vara mellan visningen av de olika bilderna.

6. Välj om du vill ha en mjuk övergång när bilderna går in i varandra eller inte (crossfade frames)

7. Du ser nu din färdiga GIF och kan trycka på "save" för att ladda ned den.► LÄS MER: Guide: Så viralgranskar du Youtubefilmer – fem enkla steg

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro