ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Guide: Så maxar du din föräldraledighet

Åsa Larsson · 5 Jan 2016
Uppdaterad 6 Nov 2017
Vill du ha ut så mycket föräldraledighet eller föräldrapenning som möjligt?

Vill du ha ut så mycket föräldraledighet eller föräldrapenning som möjligt? Foto: Shutterstock/IBL


Att reda ut hur du ska pussla ihop din föräldraledighet är trassligt – vi har frågat Försäkringskassans expert om råd. Hur får du ut så mycket föräldrapenning och föräldraledighet som möjligt från Försäkringskassan?

klar

Artikellänk är kopierad

Om du föder barn i år så kommer du och den andra föräldern till ditt barn att kunna ta ut 240 dagars betald föräldraledighet var.

Många drygar ut ledigheten genom att ta obetalda dagar – hur får man tiden hemma att räcka länge och vilka ekonomiska faror finns det? Vi har frågat Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson Niklas Löfgren.

Vi vill ha så lång föräldraledighet som möjligt, hur ska vi göra?

– Det handlar om att försöka uppskatta när barnet realistiskt sett kan börja förskola och hur man ska klara sig ekonomiskt tills dess. Att kunna vara hemma längre än så får ses som en bonus, säger Niklas Löfgren.

Ett sätt att dryga ut föräldraledigheten är att vara hemma obetalda dagar under det första året.

–  Under barnets första år så finns det en möjlighet att ta ut 30 dubbeldagar och vara hemma båda föräldrarna samtidigt , men det gör också att du och din partner tillsammans kan vara hemma kortare tid.

Att ha sparade strödagar längre fram kan vara bra om dagis är stängt till exempel. Sparade dagar försvinner när barnet fyller tolv år, om de är födda 2016.

Till detta kommer så klart vanlig semester.

Det finns en möjlighet att ta ut 30 dubbeldagar och vara hemma båda föräldrarna, men det gör också att du och din partner tillsammans kan vara hemma kortare tid.

Vi vill få ut så mycket föräldrapenning som möjligt, hur får man ut mest?

Det tråkiga svaret är ju att ha en hög inkomst innan barnet kommer, det ger en hög sjukpenninggrundande inkomst (SGI).

– En del tror att om den ena föräldern tjänar lite mer än den andra som kommer det att löna sig att den ena är hemma hela tiden, men det gör inte det. Inte om man räknar netto, säger Löfgren.

Så för att få mest ut så bör man försöka dela på hemmavaron?

– Ja, oftast är det så, om det inte är jättestora skillnader i vad man tjänar, säger Niklas Löfgren.

Sen gäller det att kolla upp om du omfattas av så kallade utfyllnadsavtal, säger han.

Vad är det?

– Du är försäkrad upp till ett tak på lönen, och det får du 80 procent på, men om du tjänar mer än så får du ingenting för det om det inte finns utfyllnadsavtal i kollektivavtal på din arbetsplats, säger Löfgren.

Som ett exempel så har statligt anställda 90 procent av sin lön oavsett vad de tjänar.

Ekonomiskt sett är det viktigt att skydda din nivån på din sjukpenningsgrundande inkomst (SGI).

Den nivå som du ligger på före barnledigheten skyddas under ett år, men sen är det bäst att ta ut fem dagar i veckan för att inte SGI:n ska börja sjunka eller hamna på noll. Om du skulle bli sjuk riskerar du då att få låg sjukpenning. Men när det gäller föräldrapenning så är den skyddad i två år.

På Försäkringskassan kan du själv använda verktyg som exempelvis Föräldrakollen för att beräkna och räkna ut din föräldrapenning och föräldraledighet.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro