ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Guide: Tänk på det här om du tatuerar dig i sommar

Ida Gustafsson · 20 Jun 2016
Uppdaterad 20 Jun 2016
Den som tatuerar sig på sommaren får räkna med att avstå från sol och bad under läkningstiden.

Den som tatuerar sig på sommaren får räkna med att avstå från sol och bad under läkningstiden. Foto: TT/Jessica Gow/Klara "Birdy" Meri/Privat


På sommaren syns många tatueringar på lättklädda armar och ben. Och det är många som blir inspirerade att gadda sig. Metro pratade med tatueraren Klara Birdy” Meri för att ta reda på hur en ska tänka om en tatuerar sig på sommaren.

klar

Artikellänk är kopierad

När solen steker kan tatueringar blekas, så den som har en gammal läkt tatuering bör smörja sig med så hög solskyddsfaktor som möjligt. 

– Jag brukar säga att att man tar en sån som är till barn, som är på 50 plus. Man ska ju givetvis smörja hela sig själv i vilket fall, men man kan använda ett stift på sin tatuering, säger Klara ”Birdy” Meri. LÄS MER: Därför har Rune, 89, skaffat sin första tatuering

Hud som blir brun gör färgerna i tatueringen, som ligger under huden, lite tråkiga tycker Klara Meri. 

– Har man gjort en fin tatuering vill man att den ska hålla länge, säger Klara Meri. 

Hon tatuerar på Speak Easy tattoo på Södermalm i Stockholm och har en del kunder under sommaren. De som tatuerar sig då måste, precis som alla andra, vara noggrann med sin tatuering för att den ska läka ordentligt. Men det finns vissa saker som är speciella att tänka på om det är soligt ute. 

– Jag brukar säga att man behöver skydda en ny tatuering en månad från direkt sol. Att man lägger en sjal över. Man kan inte sitta på uteservering med en arm i gassande solsken, det kommer göra ont, försämra läkningen och det bleker färgerna på en gång. Man kan inte smörja med solskydd på en gång, man få ha tyg över eller sitta i skuggan. Man ska även undvika det direkta solskenet som är klockan 12. 

För att huden ska läka efter en tatuering kan ta ganska lång tid, hur lång är individuellt, men räkna med ett par veckor. Hygienen är viktig för alla som tatuerar sig, Klara Meris tips är att tvätta den med en mild tvål morgon och kväll. 

– Sen att man baddar med handduk. Jag brukar rekommendera att man sover med plast de första tre nätterna. Jag tycker inte att man ska ha bandage för det kan fastna. LÄS MER: Elisa, 24, visar världen att hon är döv med den här tatueringen

När det är strålande sommarväder är det många som vill bada. Men den som är nytatuerad får helt enkelt lov att vänta med sommarlivet tills tatueringen är färdigläkt. 

– Jag tycker inte att man ska bada, sola eller bada bastu när den är nygjord. Det är som ett öppet sår och alla bakterier som är i vattnet oavsett om det är badkar eller hav finns det bakterier. och det löser upp skorpan som man eventuellt har fått. Det är olika från person till person, men det är dumt att riskera att man får sämre läkning. 

När kan man bada då?

– Så fort skorpan ramlat av och inte är ett öppet sår och man fått ny hud på, då är det ”stängt”. Då kommer inga bakterier in i såret, då kan man bada.  

Foto: Klara "Birdy" Meri
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro