ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Guide: Aktier och fonder för nybörjare – så kommer du igång

Natalie Demirian · 21 Nov 2016
Uppdaterad 19 Jul 2019

Kan du ingenting om aktier? Vet du inte vad en fond är eller hur du kan tjäna pengar på det? Behöver du ens veta det? Metro har med hjälp av sparekonomen Claes Hemberg satt ihop en guide för dig som vill börja förstå aktier och fonder.

klar

Artikellänk är kopierad

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, säger att alla borde lära sig om fonder, medan aktier är lite mer överkurs.

Vad är då fonder? Fonder innebär att du, i stället för att köpa enskilda aktier, köper ett stort paket som innehåller 30, 50 eller till och med 100 olika aktier, beroende på vilken fond du köper.

LÄS MER
Så får du råd att förverkliga din dröm

Du kan alltså gå in och köpa enskilda aktier i ett bolag, eller köpa fonder som innehåller aktier från flera stycken olika bolag.

Bolag där du kan köpa aktier finns inom många olika branscher. Väljer du att köpa enskilda aktier bör du läsa på och analysera varje aktie du köper för att veta om den aktien går bra eller dåligt.

– Men om du köper, säg 50 aktier, i en fond så gör det ingenting om det går olika bra för aktierna som du har i fonden eftersom att du har så många. Det du ska titta på när du väljer fonder är låga avgifter. Max 0,4 procent per år är en låg avgift. Det finns kanske ett femtiotal olika fonder som kostar så lite, säger Claes Hemberg.

Med 0,4 procent per år i avgift menar han 0,4 procent av den totala summan som du har investerat i fonden.

– Det finns dyrare fonder också, men varför ska man köpa dyrt när det finns billigt?

Du kan till exempel köpa Sverigefonder, globalfonder, USA-fonder och så vidare. Claes Hemberg säger att det är enklast att börja med en billig globalfond som kostar 0,4 procent eftersom du då får aktier från hela världens bolag.

– Då har du börjat ditt sparande!

LÄS MER
27 tips – så får du bättre ekonomi 2019

Så, hur kommer man egentligen igång med att köpa fonder?

Claes Hemberg beskriver det i fyra steg.

1. Du öppnar ett konto som kallas för ISK-konto, det står för investeringssparkonto. Det är enkelt och det gör att du får en låg årlig skatt och du slipper deklarera varje enskild affär. Det är också här din utdelning hamnar.

2. Lägg in den summa pengar som du vill investera i kontot.

3. Köp en fond. Claes Hemberg rekommenderar en billig globalfond som kostar max 0,4 procent i avgift per år.

4. Du kan även köpa enskilda aktier. Claes Hemberg säger att det är lite överkurs för nybörjare, men rekommenderar att man, särskilt som nybörjare, i så fall väljer breda aktier. Han säger att breda grundaktier som till exempel HM, Investor, Industrivärlden, Latour och Lundberg är bra eftersom de är tåliga och inte svänger så mycket.

– Vi har olika slags pengar. Vi har pengarna i plånboken som vi ska handla mat för i dag, vi har pengarna på sparkontot som vi ska handla mat för om ett år och vi har pengarna i aktier och fonder som vi ska handla mat för om några år. Det gäller att hålla isär vilka pengar vi ska använda till vad. Pengarna vi ska köpa saker för nu ska vi inte investera i fonder och aktier. Det är de längre pengarna som vi ska investera, förklarar Claes Hemberg.

LÄS MER
Ekonomens tips: Så maxar du din studentbudget

Hur mycket kostar det egentligen att investera i aktier och fonder?

– Fonder är gratis eftersom den avgiften är inbakad i de 0,4 procenten du betalar i avgift per år. Sedan finns det även aktier som man som förstagångsköpare kan köpa gratis hos de flesta banker. Upp till drygt 50 000 kronor brukar man få köpa aktier för gratis, och det vänder sig till just nybörjare för att man ska komma igång.

I övrigt så kostar det pengar att köpa själva aktien. En aktie kan till exempel kosta 30 kronor, 40 kronor eller 50 kronor, men det beror helt på vilken aktie du köper. Om du har ett vanligt aktiekonto i stället för ett ISK-konto så ska du dessutom skatta 30 procent på vinsterna du gör i deklarationen.

Hur ska man fördela sina pengar då?

– Försök att inte bara köpa aktier. Ha också en grund med breda fonder, så tål du mer när det blir variationer på börsen, säger Claes Hemberg.

Om du till exempel vill investera 1 000 kronor så rekommenderar Claes Hemberg att du lägger 500 kronor på fem olika aktier, alltså 100 kronor på varje, och 500 kronor på fonder. När du köper fem olika aktier så kan du satsa på fyra stycken stabila grundaktier och en aktie som är lite mer av en chansning. På så vis blir du inte lika påverkad om det går sämre för en aktie.

LÄS MER
Han köpte Jan Björklunds skjorta – för 42 000

Vad är grejen med A- och B-aktier?

– Köper du A-aktier så kan du rösta på bolagsstämman. Det ger alltså inte mer utdelning, utan det handlar om makt. Men en stor makt får du egentligen inte om du inte äger en stor andel procent i bolaget. Om du inte bryr dig om det och bara vill ha utdelningen så köper du B-aktier som dessutom ofta är lite billigare också.

Hur vet jag om en aktie är en bra eller en dålig aktie?

– Läs på! Bolagen kommer med kvartalsrapporter där de berättar om hur det går och det finns flera tidningar och sajter som analyserar aktier.

Claes Hemberg tycker att ett grundkrav när du som nybörjare köper aktier är att aktiebolaget har utdelning.

– Det är inte alla som har det. Unga bolag som inte tjänar mycket pengar har heller inga pengar att dela ut. Får du utdelning så betyder det att bolaget tjänar pengar.

LÄS MER
Undersökning: Så skiljer sig sparande mellan unga killar och tjejer

Vilka typiska nybörjarmisstag kan man undvika?

1. Att bara köpa en aktie, eftersom man blir så beroende av den.

2. Att köpa och sälja alldeles för ofta. Man blir glad när det går upp och nervös och säljer när det går ner. Behåll i stället och glöm inte att så länge du inte säljer en aktie så har du inte förlorat pengar om den skulle sjunka. Du förlorar bara pengar om säljer aktien när värdet är lägre än det du köpte för. Aktier kan alltid återhämta sig efter en sänkning.

3. Att köpa okända aktier. Köp kända aktier i början, de okända kan växla kraftigt.

Foto: TT/Claes Hemberg.
klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro