ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Guide: Allt du behöver veta om handbolls-EM 2018

Filip Häggberg · 28 Nov 2018
Uppdaterad 30 Nov 2018
Sverige gjorde succé i VM förra året och blev fyra, nu väntar EM. Här får du tv-tider, spelorter och motståndare för Sverige i handbolls-EM 2018.

Sverige gjorde succé i VM förra året och blev fyra, nu väntar EM. Här får du tv-tider, spelorter och motståndare för Sverige i handbolls-EM 2018. Foto: Getty Images


Nu börjar handbolls-EM och Sverige kliver in i turneringen mot Danmark. Men vad är status på den svenska truppen, vilka är motståndarna och hur ser du matcherna på tv? Här är allt du behöver veta om handbolls-EM 2018.

klar

Artikellänk är kopierad

Var spelas EM?

I Frankrike, på arenor i Brest, Montbélliard, Nantes, Nancy och Paris. Sverige spelar samtliga gruppspelsmatcher i Nantes, som ligger i västra Frankrike.

När spelar Sverige i handbolls-EM?

Sverige ingår i grupp A tillsammans med Danmark, Polen och Serbien. Blågult möter Danmark i EM-premiären på fredagen den 30 november (21.00), Serbien på söndag 2 december (18.00) och Polen på tisdag 4 december (18.00).

Hur fungerar handbolls-EM?

• Till en början finns det fyra grupper (A-D) med fyra lag i varje grupp. De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till ett nytt gruppspel – huvudrundan. Dit tar lagen med sig poäng från inbördes möten med övriga lag som går vidare.

• Huvudrundan, som spelas mellan den sjätte och tolfte december, består av två grupper med sex lag i varje – de tre bästa lagen i grupp A respektive B bildar en grupp medan de tre bästa i grupp C och D bildar den andra.

• De två bästa lagen i båda sexlagsgrupper kvalificerar sig för semifinal.

• Om Sverige går vidare från sin grupp får laget fortsätta spela i Nantes under huvudrudan. Går Blågult än längre får man åka till Paris, där alla utslagsmatcher spelas.

Isabelle Gulldén.
Isabelle Gulldén.

Hur är läget i svenska truppen?

Inte helt optimalt. När Signell tog ut truppen (som var väntad, inga större skrällar) i slutet på oktober fanns det redan ett par frågetecken: Spelmotorn och storstjärnan Isabelle Gulldén rehabiliterade sig från en fotskada och försvarsledaren Sabina Jacobsen var inte helt återställd efter en knäoperation.

Sen kom två nya smällar: Målvakten Johanna Bundsen drabbades av en andra hjärnskakning i år och vänsternian Johanna Westberg lämnade återbud av privata skäl.

Nu har Jacobsen kunnat spela fullt i genrepen mot Montenegro och Bundsen stod en halvlek utan några synliga problem.

Gulldén spelade sparsamt, men kommer av allt att döma kunna medverka i premiären mot Danmark. Frågan är hur mycket fotskadan och det faktum att hon inte spelat en hel match på nästan två månader kommer störa henne.

Sveriges matcher i tv?

Nordic Entertainment Group, NENT, har tv-rättigheterna till EM-turneringen. Matcherna visas i TV3, TV10 och på Viaplay. Samtliga av Sveriges gruppspelsmatcher visas i TV3.

Suzanne Sjögren programleder studiosändningarna och har Johanna Ahlm, Hanna Fogelström och Martin Frändesjö som experter. Matcherna kommenteras av Robert Perlskog, Claes Hellgren, Pelle Bäckman och Robert Tennisberg.

Handbolls-EM: Start- och slutdatum

Turneringen inleds den 29 november och avslutas med final i Paris den 16 december.

Hur har det gått för Sverige i mästerskap de senaste åren?

Fjärdeplatsen i VM 2017 var historiskt för svensk del. Aldrig tidigare hade Sveriges landslag på damsidan gått så långt i ett världsmästerskap.

Året dessförinnan arrangerade Sverige EM, men hemmanationen åkte ut i huvudrundan och fick inte spela om medaljerna.

I OS 2016 – Henrik Signells första mästerskap som förbundskapten – tog sig Sverige till kvartsfinal.

Rent medaljmässigt är EM 2010 och 2014 de bästa slutspelen för svensk del. 2010 blev det silver och fyra år senare brons.

pil
Svenska truppen till EM

Målvakter: Johanna Bundsen, Köpenhamn Håndbold, Filippa Idéhn, Brest Bretagne.

Vänstersex: Olivia Mellegård, IK Sävehof, Loui Sand, Fleury Loiret HB.

Mittsex: Linn Blohm, Köpenhamn Håndbold, Anna Lagerquist, Nykøbing Falster HK.

Högersex: Mathilda Lundström, Skuru IK, Daniela Gustin, SG BBM Bietigheim.

Vänsternio: Jamina Roberts, Randers HK, Mikaela Mässing, H65 Höör, Jenny Alm, Köpenhamn Håndbold.

Mittnio: Carin Strömberg, Viborg HK, Isabelle Gulldén, Brest Bretagne.

Högernio: Hanna Blomstrand, Köpenhamn Håndbold, Nathalie Hagman, CSM Bukarest.

Försvar: Sabina Jacobsen, CSM Bukarest.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro