ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Guide: Det betyder alla svåra termer i din deklaration

Valerie Kaspersen · 11 Mar 2019
Uppdaterad 13 Mar 2019
Det kan vara värt att lägga lite tid på deklarationen.

Det kan vara värt att lägga lite tid på deklarationen. Foto: Skatteverket


Schablonintäkter, överskott av kapital och ränteutgifter. Blir du förvirrad av alla svåra ord i deklarationen? Metro reder ut begreppen med hjälp av en expert.

klar

Artikellänk är kopierad

De som har en digital brevlåda har börjat få sina deklarationer för 2019. Det kan vara värt att lägga lite tid på deklarationen. Framförallt så att det inte blir några misstag. Men det är lätt att tappa bort sig i djungeln av termer.  Metro har pratat med Johan Schauman, deklarationsexpert vid Skatteverket, som reder ut några av begreppen.

SchablonintäktRänteutgifter m.mGrundavdragRänteinkomster utdeln. m.m.Överskott av kapitalStatlig inkomstskatt på kapitalinkomstSkattereduktion för arbetsinkomstSkattereduktion för fackföreningsavgift

Schablonintäkt:

Johan Schauman, deklarationsexpert vid Skatteverket.– När du har bott i en bostadsrätt eller villa och sen säljer den får du antagligen en vinst. På den vinsten ska man betala skatt, men om du använder hela vinsten till att köpa en ny bostad behöver du inte skatta, utan då får du skjuta på beskattningen tills du säljer den nya bostaden. För att få skjuta på beskattningen måste du betala en sorts ränta, en kostnad för att få slippa skatta nu, säger 

Ränteutgifter m.m

Johan Schauman, deklarationsexpert vid Skatteverket.
Johan Schauman, deklarationsexpert vid Skatteverket.

Grundavdrag

Ränteinkomster utdeln. m.m.

Överskott av kapital

Statlig inkomstskatt på kapitalinkomst

– För kapitalinkomster går all skatt till staten men det finns också statlig inkomstskatt på lön och pension. Det är närdu har tjänat över en viss nivå, en så kallad brytpunkt,som du får betalastatlig inkomstskatt. Ju mer du tjänar, desto högre andel skatt måste du alltså betala.

Skattereduktion för arbetsinkomst

Skattereduktion för fackföreningsavgift

– Det är också ett avdrag som du får dra av från dina löneinkomster om du varit med i en fackförening. Men det görs också automatiskt.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro