ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Guide: Så kommer du igång med ditt aktiesparande

Daniel Nilsson-Padilla · 9 Okt 2014
Uppdaterad 9 Okt 2014
Johanna Theander, 22, från Malmö, har stenkoll på börsen. 

Johanna Theander, 22, från Malmö, har stenkoll på börsen.  Foto: Daniel Nilsson-Padilla


Att komma igång med ett värdepapperssparande kan kännas segt och snårigt, men att lära sig mera om detta kan löna sig i framtiden. Sparekonomen Claes Hembergs råd till aktienybörjare: Börja väldigt enkelt och skaffa tre aktier som tål det mesta. – Man ska inte behöva läsa massa analyser. Ha aktierna i något år, och se om det väcker något intresse, säger Hemberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Claes Hemberg , sparekonom på Avanza bank, ger även rådet att först börja spara i fonder innan man sedan går vidare till aktier.  – Av en persons privata ekonomi ska man ha max 10 procent i aktier. Då gör det inget om du glömmer bort aktierna, och det kommer inte påverka hela ekonomin. Jag vill ha aktier som folk förstår och aktier som är stabila, säger Claes Hemberg .

Vilka ska inte handla med aktier? – De som aldrig sparat i en aktiefond och sedan startar direkt med aktierna. Du ska åtminstone spara i fonder under fem års tid innan du börjar titta på aktier. Detta för att få en mjukstart . Jag har ingen siffra på spelmissbruk i den här branschen, men har du sådan kontroll att du kan spara var tionde lönekrona kan du investera de pengarna i värdepapper , säger Claes Hemberg .

Att hålla koll på börsen är kanske inte det mest populära bland unga människor i dag – men en som har stenkoll är Johanna Theander, 22, från Malmö. – Jag fick alltid småmynt av morfar när jag var liten. Det var därifrån jag fick intresse för sparande. Vi åkte till banken och satte in pengarna på ett konto.  Det var då jag förstod att det kunde bli mer pengar. Så fick jag senare lära mig att man kan påverka pengarnas utveckling genom att spara i aktier, säger Johanna Theander.

Unga Aktiesparare har i dag 10 000 medlemmar. – Många söker aktivt efter ett sparande, men det kan vara svårt att finna kunskap om just värdepappershandel .  Det är också mycket krångliga ord man inte förstår i början, säger Magnus Hjelmer som är vd för Unga Aktiesparare .

Hjelmer riktar samtidigt en känga mot storbankernas dyra avgifter för sparande: – Storbankerna har rådgivare på banken, men rådgivaren på banken är säljare. Därför ska man som sparare se upp för det, och samtidigt jämföra bankernas courtage och var man får mest för pengarna.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, slår tillbaka mot kritiken. – Det är ett vanligt påhopp från aktiespararna att det är så. När man köper enskilda aktier så måste man själv värdera avgifterna. Man har ett eget ansvar, säger hon.

Fem tips till nybörjare som precis börjat spara i aktier: 1. Förstå vad du köper och spara i etiska bolag. 2. Håll dig informerad. Titta lite på ekonominyheterna och läs dagstidningarna. 3. Spara långsiktigt.  4. Spara regelbundet. Det är nästan omöjligt att pricka topparna. Köpa kontinuerligt för att jämna ut kursen. Investera i samma bolag löpande som du vill spara i. 5. Sprid riskerna genom att investera i olika branscher.

Analys: Långsiktigt sparande vinner i längden

Att kunskap är makt fick jag lära mig tidigt av min pappa som är civilekonom och som arbetade som konsumentrådgivare i Rättviks kommun under 90-talet när jag växte upp.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Nilsson-Padilla
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro