ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Guide: Tågluffa i Europa – allt du behöver veta inför resan

Gustaf Larsson · 10 Apr 2019
Uppdaterad 10 Apr 2019
Biljetterna, resmålen och priserna – så här tågluffar du.

Biljetterna, resmålen och priserna – så här tågluffar du. Foto: Unsplash


Vill du, precis som många med dig, upptäcka Europa i sommar? Då är en tågluff den självklara rekommendationen. Här är en snabbguide till hur du ska gå tillväga för att lyckas med den perfekta tågsemestern.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur tågluffar man?

Tågluff är ett populärt alternativ att ta till när resan, som klyschan väldigt klyschigt säger, är målet. Det som särskiljer en tågluff mot den vanliga tågresan är att den senare ofta endast är tur och retur, medan en tågluff snarare tar dig mellan flera olika städer och länder.

Vad ska man tänka på när man bokar tåg?

Om du vill hålla din resa spontan är ett Interrailkort att föredra, som i princip innebär att du köper ett färdbevis med ett visst antal resdagar och under de dagarna kan resa obegränsat på de flesta tågen i Europa. Dock måste du på vissa rutter betala extra för platsreservation, en kostnad som varierar beroende på resmål.

Vill du däremot bestämma mer över din resa, eller inte vet hur mycket du ska resa, kan du i stället boka resa för resa på egen hand. Oavsett vilket måste du själv kolla upp vilken specifik avgång du kan välja, så grotta ner dig innan vilka alternativ som blir billigast för just din resa.

Interrailkort är nödvändigtvis inte billigare än att köpa enskilda tågbiljetter. Se till att jämföra alternativen innan du bokar. Foto: Unsplash
Interrailkort är nödvändigtvis inte billigare än att köpa enskilda tågbiljetter. Se till att jämföra alternativen innan du bokar. Foto: Unsplash

Hur mycket kostar det att tågluffa i Europa?

Kostnaden för en tågsemester beror, såklart, på hur många som reser och hur länge du gör det. Interrails kort Global pass, där man kan resa genom 31 europeiska länder och på de allra flesta tågen, varierar mellan 2 334 kronor upp till 8 000 för en vuxen. Det första alternativet gäller för tre dagars tågresande, medan det andra gäller för tre månader. Däremellan kan man skräddarsy sitt kort utefter sina behov, och priserna varierar därefter. Detta gäller alltså för vuxenbiljetter, ungdom- och seniorbiljetter är ofta billigare.

Samma sak gäller för det andra kortet One country pass, skillnaden är att priset är lägre (varierar beroende på resmål) och endast gäller i ett specifikt land. Och, som tidigare nämnt, kan du på vissa avgångar vara tvungen att betala extra för platsreservation. Långt ifrån alla avgångar har detta krav, men framför allt krävs det på natt- och snabbtågen i Europa.

Hur gör man med barnen?

Barn upp till elva år kan få kostnadsfria Interrailkort, förutsatt att minst en vuxen köper sina kort samtidigt. För varje vuxen får man upp till två Interrailkort för barn. Gällande platsreservation krävs det för alla barn över fyra år, vilket man isåfall betalar extra för.

Vilka olika Interrailkort kan man välja mellan?

Interrailkort finns som två varianter: Global och One country pass. Däremellan finns en uppsjö av alternativ att välja mellan. Dels din ålder: barn, ungdom, vuxen och senior, och dels hur länge du ska resa. Här kan man anpassa kortet helt efter hur länge du vill luffa. Några exempel:

3 resdagar inom 1 månad (2 334 kronor för vuxna)

15 resdagar inom 2 månader (4 944 kronor för vuxna)

1 månad i följd (6 614 kronor för vuxna)

Ungdomar och seniorer får mellan 10 och 15 procent rabatt på samtliga biljetter.

Vilka rutter är bäst?

Köper du Interrailkortet Global pass har du i stort sett tillgång till alla Europas länder. Det finns många klassiska rutter att ta sig an, men när resemagasinet Vagabond tidigare har listat sina tre favoriter föll valet på:

Bra att veta är att Global pass inte gäller i Sverige om du är bosatt här, men kortet gäller för att åka in och ut ur landet innan du tar dig an Europa.

Under sommaren är många tåg fulla, så se till att platsreservera din resa under tågluffen. Foto: Unsplash
Under sommaren är många tåg fulla, så se till att platsreservera din resa under tågluffen. Foto: Unsplash

Får jag alltid plats på tåget om jag har ett kort?

Nej, är det korta svaret. Under sommarmånaderna är det många som väljer att åka tåg genom Europa och tågen är därför ofta väl bokade. För att undvika att inte få plats kan man alltid förboka en platsbiljett.

LÄS MER
Evelina, 26, reser jorden runt – utan att flyga

Vad får man inte glömma?

En viktig sak att komma ihåg är att fylla i ditt tågluffarprotokoll. Detta finns med på ditt Interrailkort, och i det fyller du i exakt var och när du har åkt en viss sträcka. På vissa avgångar kontrolleras detta och har du missat att fylla i någon avgång kan det straffas med böter.

En annan detalj som är lätt att missa är att man ska fylla i datum i sitt kort om du har ett Global pass flexibelt, det kort som till exempel heter ”3 resdagar inom 1 månad”. Varje resdag skriver du in dagens datum på biljetten, annars är biljetten inte giltig och du riskerar även här att få böter.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro